Nicolae Ciucă, despre pericolul din România.„Uitarea răului face ca răul să triumfe din nou”

Nicolae Ciucă, despre pericolul din România.„Uitarea răului face ca răul să triumfe din nou” Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Nicolae Ciucă a dezvăluit care singurul drum către pacea socială și bunăstarea economică din România. Premierul a mai precizat că autoritățile și românii nu trebuie să uite răul din țară.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că România trebuie să analizeze de unde vine pericolul și să se ferească de rău. El a mai precizat că viziunea liberală este opusul viziunii totalitare asupra societății și că țara noastră nu trebuie să se întoarcă în perioada comunistă.

Pericolul și răul din România

„Trebuie să arătăm de unde vine pericolul într-o societate și să luptăm cu toată forța noastră împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau național extremistă. Vreau să fac o precizare: prezența mea în cadrul acestui eveniment reflectă două calități oficiale; pe de o parte, mă aflu alături de dumneavoastră în calitate de prim-ministru al Guvernului României, un stat european care a trecut prin tranziția de la regimul totalitar comunist la regimul democratic de tip occidental, care este pregătit acum pentru a fi parte integrantă din marea familie a democrațiilor occidentale.

Mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este că instituțiile statului român sunt instituții democratice, ancorate ferm în parcursul european și transatlantic al României, singurul drum către pacea socială și bunăstarea economică. Pe de altă parte, mă aflu alături de dumneavoastră în calitate de președinte al Partidului Național Liberal(PNL), singurul partid istoric care a reușit să coreleze trei dimensiuni esențiale: a supraviețuit ororilor regimurilor totalitare din România, în special ororilor regimului comunist, care a distrus elita politică, economică și intelectuală care a fondat România Mare; s-a reînființat imediat după căderea regimului comunist, în zorii democrației postdecembriste și, cel mai important, s-a dezvoltat și s-a consolidat pe parcursul ultimelor trei decenii, prin participarea constantă la guvernarea țării. Viziunea liberală este opusul viziunii totalitare asupra societății”, spune Nicolae Ciucă, la evenimentul de deschidere a Conferinței naționale „Comunismul românesc”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comunismul nu trebuie uitat

Nicolae Ciucă a mai precizat că românii nu trebuie să uite comunismul și că autoritățile sunt nevoite să găsească soluții pentru a nu mai ajunge în acele situații neplăcute, care au marcat țara noastră.

„Mesajul pe care trebuie să îl ducem mai departe este că istoria nu poate fi uitată. Istoria este parte din identitatea noastră și istoria ne învață ce trebuie să facem pentru a păstra libertatea ființei umane ca fundament al existenței noastre în cadrul unei societăți democratice și a unui stat european. Doamnelor și domnilor, comunismul a venit în România prin violență, odată cu tancurile sovietice. A fost un regim fără fundament în cadrul structurii sociale, care nu avea nimic în comun cu structura culturii tradiționale și cu aspirațiile societății românești. Regimul comunist a fost un implant sovietic străin societății românești. Comunismul a fost impus și plasat ca o expresie a ocupației sovietice până în anul 1958, ulterior, ca marcă a dominației URSS asupra societății românești.

Ca orice regim totalitar, bazat pe o ideologie care se fundamentează pe un conflict esențial imaginar, regimul comunist din România a fost un regim criminal, a urmărit disoluția și uniformizarea în mediocritate a comunităților tradiționale românești, a aplatizat societatea, a lăsat-o fără elită și intelectualitate. Practic, elita politică, economică și intelectuală a națiunii a fost desființată și mutată în închisori politice, deportată în Bărăgan și în lagăre de muncă. Elita societății a fost exterminată prin execuții sumare decise de odioasele tribunale ale poporului sau prin deportări directe în Siberia. Timp de 44 de ani, comunismul a distrus în mod sistematic fibra neamului românesc, a încercat să distrugă credința strămoșească, a limitat și dirijat elitele nou create, a construit regimuri represive succesive și dictaturi uni-personale”, adaugă Ciucă, potrivit știripesurse.