Nicolae Ciucă, despre amânarea ratelor bancare. Ce se va întâmpla cu dobânzile plătite de români

Nicolae Ciucă, despre amânarea ratelor bancare. Ce se va întâmpla cu dobânzile plătite de româniSursa foto: Gov.ro

Detaliile de natură tehnică în baza cărora se va aplica măsura de amânare a plății ratelor bancare pentru o perioadă de nouă luni vor fi stabilite prin Ordonanță de Urgență. Actul normativ va fi elaborat și pus pe masa guvernui în perioada următoare. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, conform căruia, această măsură a fost discutată cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar și cu ministrul Finanțelor Publice.

Premierul Nicolae Ciucă a dat o serie de explicații cu privire la măsura de amânare a plății ratelor bancare pentru populație și agenții economici. O astfel de măsură este necesară în contextul actualei crize care a dus la o explozie a indicelui ROBOR în baza căruia se calculează dobânzile pentru creditele bancare.

Nicolae Ciucă a răspuns unei întrebări cu privire la costurile pe care le vor suporta cei care vor alege să amâne plata pentru ratele bancare. Cel mai îngrijorător este legat de aplicarea, de către instituțiile de credit, a unei dobânzi la dobânda ce trebuie plătită, fapt ce ar duce la o creștere a valorii pe care o au de plătit datornicii.

Măsura, discutată cu BNR

„Este vorba despre dobânda la dobânda pentru perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Șeful Guvernului a precizat că măsura amânării ratelor la bănci a fost discutată atât cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cât și cu ministrul de Finanţe. Adrian Cîciu. Astfel, toate criteriile de natură tehnică care vor permite implementarea acestei măsuri vor fi elaborate și adoptate printr-o Ordonanță de Guvern.

„Criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite. Cert este că, la nivelul coaliţiei, s-a luat decizia să avem această OUG”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit spuselor sale, membrii coaliției au ajuns la concluzia că măsura trebuie stabilită pentru o perioadă de 9 luni, așa cum s-a întâmplat și în trecut.

Amânarea ratelor bancare. Măsurile propuse de coaliția de guvernare

Liderii coaliţiei au convenit, luni seară, o serie de măsuri care se vor aplica de la 1 iulie, una dintre ele fiind posibilitatea amânării ratelor pentru 9 luni. Pe lângă aceasta s-a decis acordarea unui ajutor financiar pensionarilor cu venituri de până la 2.000 de lei, în valoare de 700 de lei, dar și o majorare a salariilor bugetarilor.

Cele trei măsuri anunțate au fost incluse în pachetul de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public. Între acestea este vorba despre diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială. O altă măsură prevede suspendarea angajărilor la stat, începând cu 1 iulie, și creșterea colectării veniturilor la bugetului general cu 10 miliarde de lei.

O altă măsură propusă este accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției

Ne puteți urmări și pe Google News