Nicolae Ciucă anunță un record al guvernării: „Cea mai mare valoare de la admiterea în UE”

Nicolae Ciucă anunță un record al guvernării: „Cea mai mare valoare de la admiterea în UE”Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

România a atras cea mai mare sumă prin programele de finanțare europene, de la momentul admiterii în Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă care a prezentat obiectivul guvernului pentru anul viitor.

România a atras 71% din fondurile europene alocate prin programele de finanțare, până la finalul anului 2022. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă care a prezentat situația sumelor atrase de la Comisia Europeană în anul care s-a încheiat. Premierul a precizat că în total, în 2022, autoritățile române au accesat în jur de 11,3 miliarde de euro, fonduri europene.

„Rata de absorbție a fondurilor europene a crescut în 2022 de la 50% la 71%. Anul trecut, în România au intrat 5,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune, care însumează programele de investiții strategice. Adunând și banii veniți prin PNRR, România a primit în 2022 de la Bruxelles un total de 11,3 miliarde euro, cea mai mare valoare de la admiterea în UE până acum”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că obiectivul Guvernului pentru anul acesta este atingerea unui grad de absorbție de 95%, ceea ce ar reprezenta un record absolut pentru România.

„Pentru anul în curs, țara noastră are capacitatea de a obține o performanță similară, în materie de atragere a banilor europeni. Astfel, la sfârșitul acestui an, putem atinge un grad de absorbție de aproximativ 95%, rată care va fi un procent-record pentru România”, a mai spus Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

România va cheltui 45 miliarde de euro

România are la dispoziție un buget total în valoare de 45,1 miliarde euro, alocat de Comisia Europeană, prin Politica de Coeziune 2021-2027. În total, este vorba despre nouă programe operaționale promovate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Prin intermediul acestora, vor fi demarate proiecte de investiții în mai multe domenii de activitate, de la infrastructură la agricultură. Din cei 45,1 miliarde euro, suma de 31,5 miliarde euro reprezintă alocarea europeană, iar 13,6 miliarde euro sunt contribuții naționale de la bugetul central.

În plus, România are la dispoziție, tot pentru proiecte de investiții, și fondurile derulate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare totală de 29,2 miliarde euro. Acestea vor trebui cheltuite până în 2026.