Niciun muşteriu pentru Pânzarul Moldovenesc

Niciun muşteriu pentru Pânzarul Moldovenesc

Copia vasului lui Ştefan cel Mare nu atrage turişti în croazieră pe Dunăre, în special din cauza costurilor ridicate: 100 de euro de persoană.

Scos în urmă cu doi ani de către Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ în oferta turistică a Galaţ iului în vederea realizării unor croaziere pe Dunăre, Pânzarul Moldovenesc nu a primit nicio solicitare în acest sens. Costul unei croaziere de zece ore pe fluviu se ridică la 1.000 de euro. În acest preţ pot urca pe vasul ce se doreşte o reproducere istorică a navelor lui Ştefan cel Mare în jur de zece pasageri, plus echipajul.

„Încă din 2006, Consiliul de Administraţie al Centrului Cultural «Dună rea de Jos» a luat decizia ca acest vas să poată fi închiriat de toţi cei care vor să facă croaziere pe Dunăre. Chiar dacă instituţia gălăţeană a fost contactată de mai multe agenţii de turism, care au postat pe site-ul lor această ofertă, până acum nimeni nu s-a arătat interesat de o plimbare cu Pânzarul lui Ştefan cel Mare“, ne-a declarat Aurelia Bogatu, responsabil relaţii publice în cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, instituţia care administrează vasul istoric. Explicaţiile dezinteresului Faptul că de la lansarea la apă, vara lui 2004, şi până acum, vasul a fost mai mereu în revizii şi reparaţii, dar şi lipsa de mediatizare a croazierilor cu Pânzarul par să fie principalele explicaţii ale lipsei de cereri pentru croaziere. „Eu m-am gândit să fac o croazieră cu Pânzarul, dar sincer nu ştiam cât costă, unde trebuie să plătesc. Nu este foarte ieftin la 1.000 de euro, dar dacă suma merge împărţită la zece, e mai acceptabil“, ne-a declarat Silviu Stancu, 25 de ani, inginer.

„Sperăm ca în acest an, dacă bugetul ne va permite, să îl dăm la apă la sfârşitul lunii mai, începutul lui iunie. Pentru a trece la această acţiune, Pânzarul va intra însă într-o revizie capitală“, ne-a explicat Aurelia Bogatu.

Mai trebuie precizat că, în acest moment, portul Galaţi nu beneficiază decât de un singur vas activ pentru croaziere, este vorba despre un catamaran al unei firme de turism. Pânzarul şi Steaua Polară, vas ce aparţine municipalităţii, se află în reparaţii. În ceea ce priveşte flota de croazieră care a aparţinut până în 1990 de Navrom Galaţi, aceasta a trecut după privatizare în patrimoniul Navrom Tulcea. Construirea vasului a costat 400.000 de euro Construit ca o posibilă atracţie turistică şi culturală pentru Galaţi, Pânzarul Moldovenesc a fost pus pe apă în anul 2004, în preajma alegerilor locale, fiind un proiect al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, Dan Lilion Gogoncea (PSD). Costul realizării vasului, ce nu a fost autentificat până acum ca o reproducere reală a vaselor ştefaniene, s-a ridicat la aproape 400.000 de euro, lucrarea fiind realizată de firma gălăţeană Spat SA.

Ne puteți urmări și pe Google News