Nici o lacrimă pentru Stancu şi Ursu

Nici o lacrimă pentru Stancu şi Ursu

Frumos ar fi ca, din solidaritate profesională şi având în vedere bunele relaţii din trecut, să deplâng trista soartă a Oanei Stancu şi Adrian Ursu.

În fond, cei doi sunt victima unui abuz: Sebastian Ghiţă, managerul Realităţii TV, i-a dat afară fără nicio explicaţie şi fără nici un un avertisment prealabil. Nu vreau să intru în speculaţii nesfârşite despre motivele pentru care Ghiţă s-a supărat pe ei. Fie că au picat la mijloc în conflictul acestuia cu Vîntu, fie că managerul Realităţii joacă la mai multe capete şi vrea să se pună bine (şi) cu Băsescu, îmi este indiferent.

M-am uitat însă zilele acestea pe transcrierea emisiunii "Ora de foc" la care a fost invitat Victor Ponta şi mi-am dat seama că aş fi un fariseu dacă aş spune că-mi pare rău după ei. Au avut o nemăsurabilă contribuţie la degradarea presei din România şi la transformarea ei într-o armă politică manevrată de patronat. Au fost printre primii care au echivalat rolul de moderator cu cel de procuror stalinist.

Uitaţi-vă pe transcrierea emisiunii cu Ponta şi Sorin Blejnar, şeful ANAF, din momentul în care şeful PSD vrea să bage sub preş întrebările despre costisitoarea sa pasiune: raliurile. Momentul-cheie este cel în care Ponta spune că nu vrea să mai discute cu Blejnar, iar Ursu şi Stancu se conformează şi-l dau afară din emisiune pe şeful ANAF.

"Sorin Blejnar: Mă lăsaţi să mai spun ceva? Victor Ponta: Nu îl luaţi în serios, vă rog eu. Adrian Ursu: Păi pe apelul nostru telefonic, domnul Sorin Blejnar? E frumos? Sorin Blejnar: Mă lăsaţi să mai spun ceva? Adrian Ursu: E decontabil telefonul? Sorin Blejnar: Da, atâta timp cât am sunat eu normal că este decontabil. Adrian Ursu: A, deci aţi sunat dumneavoastră. E bună şi consecvenţa asta. Vă rog, domnul Sorin Blejnar. Sorin Blejnar: Păi nu, dacă mi-aţi dat doar bip era normal să sun înapoi. Adrian Ursu: Ce simpatic sunteţi, vă rog. Sorin Blejnar: Tot timpul am încercat să fiu corect, nu neapărat simpatic. Adrian Ursu: Vă rog, domnul Sorin Blejnar, ce mai vreţi să ne spuneţi? Sorin Blejnar: Dumneavoastră credeţi că o sponsorizare de acest gen e trecută în…, cu ghilimelele de rigoare? Este ascunsă. Întrebaţi-l pe domnul Victor Ponta atât, cine îi pune la dispoziţie maşinile de competiţie şi cine plăteşte combustibilul, răsturnarea, echipamentul şi toate celelalte? Oana Stancu: Cine, domnule Victor Ponta? Victor Ponta: Domnule, omul ăsta nu e doar mincinos, e şi prost. Pentru că… Adrian Ursu: Domnul Victor Ponta, vă rog. Victor Ponta: Domnule, staţi un pic că e şeful ANAF. Domnule, o maşină nou-nouţă nu costă cât zice el. Deci vreau să vă spun următorul lucru. Totuşi omul ăsta e cel care strânge banii de la toţi românii, care vine la televizor, zice că l-aţi sunat, dar de fapt a sunat el, şi întreabă. Domnul Sorin Blejnar, domnule, sunteţi şeful ANAF? Mai sunteţi şeful ANAF sau v-a dat afară domnul Boc? Faceţi mâine, vă rog frumos, o sesizare la DNA, sau unde vreţi dumneavoastră şi mă prezint. Dar chiar să răspund în faţa dumneavoastră la tot felul de aberaţii? Pentru că v-aţi supărat că ştim şi eu ştiu că sunteţi cercetat pentru dosarul cu Said Baaklini, dumneavoastră aveţi o funcţie publică. Eu sunt deputat de Gorj. Dacă aveţi ca şef al ANAF orice fel de dată vă rog mâine să faceţi o sesizare. Dar sunteţi şeful ANAF, aveţi o funcţie prin care strângeţi banii de la români, strângeţi banii şi de la vameşi şi de la toţi ceilalţi. Iertaţi-mă, nu am ce să mai discut cu dumneavoastră, cred că aţi dovedit în seara aceasta de ce sunteţi în acea funcţie. Şi vă mulţumesc şi o seară bună. Puteţi să ziceţi ce vreţi în continuare. Adrian Ursu: Mulţumim domnului Sorin Blejnar pentru intervenţia telefonică. O seară bună, domnule Sorin Blejnar!"

Am mai scris: Blejnar a procedat incorect, pentru că el are acces la informaţii confidenţiale, iar datoria sa este să pună în mişcare mecanismele statului dacă Ponta a încălcat vreo lege, nu să lanseze bârfe, la televizor. Dacă şeful ANAF a aflat că liderul PSD a uitat să treacă nişte venituri din sponsorizări în declaraţia de avere putea sesiza ANI, de exemplu.

Dar, acum, ceea ce vreau eu să observ este doar atitudinea moderatorilor. Şi-au bătut joc de Blejnar ("ce simpatic sunteţi"), l-au lăsat pe Ponta să-l facă "prost" şi, după toate acestea, i-au tăiat microfonul. Dacă de acest tratament ar fi beneficiat toţi invitaţii, puteam crede că acesta este formatul emisiunii. Dar Ursu şi Stancu îi fezandau astfel doar pe cei pe care patronul lor, Sorin Ovidiu Vântu, şi-a propus să-i "vâneze".

Plecarea lui Ursu şi Stancu nu face nicicum presa să fie mai curată. Ei lasă în urma lor o adevărată şcoală de presă, iniţiată de cei de la Antena 3, în care isteria şi partizanatul făţiş sunt valori supreme, fără de care nu ai şanse să fii promovat. Am urmărit cerbicia cu care un reporter îl chinuia pe Emil Boc să spună care este "preţul la pâine". Care pâine? Nu mai suntem în 1989, când consumam toţi aceeaşi franzelă de patru lei. La colţul străzii mele, într-un magazin relativ modest, se vând vreo zece sortimente de pâine şi chifle.

Şi, fiindcă suntem într-o economie de piaţă, aceeaşi pâine poate avea un preţ la chioşcul de la poarta fabricii şi altul într-un mini-market situat la o distanţă de 50 de kilometri. Lucrul cel mai grav care se întâmplă azi la televiziunile de ştiri nu este partizanatul făţiş, ci întoarcerea la mentalităţile de la începutul anilor 90, când poporul muncitor era asmuţit împotriva capitaliştilor îmbuibaţi, a investitorilor străini sau a FMI. Dacă Boc nu ştie cât este preţul pâinii înseamnă că nu simte suferinţa bieţilor bugetari cu salarii tăiate.

Amintirea lui Ursu şi Stancu va rămâne vie. Şcoala de media pe care o va deschide profesorul Dan Voiculescu şi, probabil, va beneficia de talentul didactic al lui Mihai Gâdea sau Victor Ciutacu va face ca valorile lor să fie însuşite şi de tinerele generaţii de jurnalişti.

Ne puteți urmări și pe Google News