Ni se dă din nou

Ni se dă din nou

Aflat în plin avânt electoral, PSD dă iluzii cu două mâini poporului alegător. A trecut prin Parlament, una după alta, atât conversia creditelor în franci elveţieni, cât şi eliminarea a 102 taxe, printre care şi cea radiotv.

 Nişte voturi tot a băgat în traistă Liviu Dragnea, devenit tot mai vocal, chit că nişte oameni răi contestă pomenile la Curtea Constituţională, care ia măcar cu o mână din ce a dat PSD cu amândouă. Nu mai departe de ieri, judecătorii CCR au declarat că legea dării în plată este parţial neconstituţională. E drept că la originea actului normativ s-a aflat un parlamentar PNL, dar cine mai stă în iureşul ăsta să studieze istoria foarte recentă?

Însă, supărarea mare a preşedintelui PSD nu de aci s-a tras, ci de la faptul că Guvernul a contestat la Curte legea privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării, fără nicio limită de sumă. Timpul ne va lămuri căror dezvoltatori imobiliari, sociali şi democraţi, le-a fost dedicată. Până atunci să consemnăm vorbele de dulce pe care Liviu Dragnea le-a dedicat contestatarilor: „Asta este o manipulare grosolană şi eu cred că atacul la Curte este generat de faptul că domnul Dacian Cioloş a intrat în rândurile membrilor PNL, este în plină campanie electorală, ca şi mentorul lui, Klaus Iohannis. Amândoi sunt agenţi electorali ai PNL încercând să spună că atac la CCR ce? (…) Încă o dată arată că atunci când trebuie să aleagă între drepturile românilor, sprijin pentru cetăţenii români şi interesele altor instituţii financiare, indiferent că sunt străine sau româneşti, nici nu clipesc. Îi lovesc pe români fără ezitare”.

Deşi sunt român după acte, după port, mărturisesc că nu mă simt lovit, nici cu ezitare, nici fără. Ca unul care nu are credit în franci elveţieni, ci în altă valută, mă simt doar discriminat. Şi, după statistică, cei ca mine sunt cu mult mai mulţi decât românii loviţi de o simplă contestare la CCR.

Cum ziceam, înainte de alegeri, PSD nu doar dă, ci şi taie. Evident că PNL, care cere şi el voturile alegătorilor, a fost pentru tăierea celor 102 taxe. Numai că după ce au votat legea PSD, deputaţii liberali s-au şi scuzat, printr-un comunicat. Cică ei ar fi depus în prealabil un proiect prin care impactul propunerii socialdemocrate va fi acoperit.

„În funcţie de disponibilitatea de a promova această iniţiativă a PNL, care face aplicabil actul normativ iniţiat de PSD, vom putea vedea cu toţii dacă avem de a face cu o acţiune tipică pentru campania electorală. Astfel, PSD îşi va da măsura onestităţii în perioada următoare, întrucât nimic nu împiedică Parlamentul să elimine acum practica companiilor internaţionale de a-şi exporta profitul neimpozitat pe care îl produc în România”, au aruncat liberalii pisica în curtea social-democraţilor.

Mai e ceva neclar? Dacă da, atunci ne lămureşte pe deplin prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu: „PNL va merge în campania electorală cu două mesaje „clare”: unul politic - un guvern condus de Dacian Cioloş, şi unul economic - crearea de locuri de muncă bine plătite”. Să vedem cine îşi permite să nu fie de acord, mai ales cu al doilea mesaj?

Că tot a fost ieri Ziua Europeană a Justiţiei, Biroul Permanent al Camerei a decis sancţionarea cu diminuarea cu 10 la sută din indemnizaţia pe o lună a deputaţilor Florin Pâslaru şi Ion Călin, ca urmare a raportului ANI care stabilea că se află în ditamai conflict de interese. Care ziceai că nu e dreptate în ţara asta?