nformații SECRETE din culisele BREXIT-ului. Ce conține noul acord propus de premierul britanic Theresa May

nformații SECRETE din culisele BREXIT-ului. Ce conține noul acord propus de premierul britanic Theresa May

Premierul britanic Theresa May a elaborat, în sfârșit, un acord cu Bruxellesul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acest acord este, deocamdată singura propunere pe care Uniune Europeană l-a luat ca bază a următoarelor negocieri. Acordul prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale

În cazul în care planul aprobat de Guvernul Theresa May va trece de Parlamentul britanic, acordul va intra în procesul de ratificare, iar negocierile se vor axa pe relaţiile bilaterale post-Brexit.

Propunerile anterioare au creat numeroase controverse. Bruxellesul a cerut evitarea reinstituirii controalelor la frontiera dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, care rămâne în UE. Theresa May a acceptat ca Marea Britanie să rămână în uniunea vamală comunitară dacă nu va fi semnat un alt tratat comercial. Potrivit unor oficiali englezi, Marea Britanie va accepta unele reglementări UE, iar prevederile economice ar putea ajunge să difere între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii

Acesta este cea mai bună şi în prezent singura opţiune disponibilă. Reinstituirea frontierei în Irlanda de Nord, care ar fi necesară în lipsa acordului de retragere, ar anula angajamentele asumate de Marea Britanie în cadrul Acordului de Pace din 1998, cu riscul reizbucnirii violenţelor între facţiuni rivale. Marea Britanie a refuzat şi propunerea Bruxellesului de creare a unui nou aranjament vamal între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, deşi acesta ar fi logic din punct de vedere economic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acordul de 585 de pagini prevede ca Marea Britanie să achite restanţe de aproximativ 44 de miliarde de euro şi garantarea statutului pentru cei aproximativ trei milioane de cetăţeni UE de pe teritoriul Marii Britanii, pe bază de reciprocitate. Perioada de tranziţie post-Brexit este de 21 de luni, cu posibilitatea ca Londra să poată obţine prelungirea o singură dată. Conform aranjamentului vamal, Marea Britanie va fi nevoită să aplice reglementările europene privind produsele din străinătate şi nu se va putea retrage unilateral. În virtutea rămânerii în uniunea vamală comunitară, Marea Britanie va accepta menţinerea statutului de egalitate pentru firmele britanice şi europene, respectând regulile privind subvenţiile, protecţia mediului, contractele de muncă şi standardele fiscale.