Evenimentul Zilei > International > News Alert. Prima reacția a lui Trump după ce Congresul l-a validat pe Biden
News Alert. Prima reacția a lui Trump după ce Congresul l-a validat pe Biden

News Alert. Prima reacția a lui Trump după ce Congresul l-a validat pe Biden

Președintele în exercițiu Donald Trump a promis o tranziție ordonată a puterii către Joe Biden.

„Chiar dacă sunt cu totul nemulțumit de rezultatele alegerilor, și faptele mă confirmă, va fi cu siguranță o tranziție ordonată pe 20 ianuarie”, a declarat Donald Trump.

Am spus întotdeauna că voi continua lupta pentru a mă asigura că fiecare vot exprimat legal va fi numărat. În timp ce evenimentele de azi reprezintă sfârșitul celui mai măreț prim mandat prezidențial din istoria noastră, este doar începutul luptei noastre pentru a face America din nou măreață (Make America Great Again)”, a mai spus Trump.

Declarația președintelui în exercițiu al Statelor Unite ale Americii vine la câteva minute după ce Congresul a afirmat victoria lui Joe Biden asupra lui Donald Trump, după ce Senatul și Camera Reprezentanților au respins obiecțiile cu privire la corectitudinea alegerilor pentru statele Georgia și Pennsylvania, singurele care au întrunit criteriile formale.

Anterior, obiecțiile statelor Arizona, Nevada și Michigan asupra votului au fost respinse pentru că senatorii republicani care anunțaseră că le susțin nu le-au mai semnat.

Candidatul Democrat Joe Biden a primit 306 voturi din Colegiul Electoral, în timp ce Republicanul Donald Trump a adunat doar 232 voturi ale electorilor.

Ședința s-a încheiat cu o rugăciune pentru sângele „nevinovat” vărsat în cursul tulburărilor de seara trecută de la Capitoliul din Washington.

Bilanț sângeros la Washington

Reamintim că bilanțul violențelor de la Capitoliu a ajuns, joi dimineața, la 4 persoane decedate și 52 arestate. Capitala americană va fi 15 zile sub stare de asediu. Dintre cele 52 de arestări, 26 au fost făcute în interiorul sălii de plen a clădirii Capitoliului.

Potrivit șeful Poliției Districtului Columbia, 47 de protestatari au fost arestați pentru violarea stării de urgență și pătrundere ilegală, patru au fost reținuți pentru purtarea unei arme fără permis, iar o persoană a fost acuzată de deținerea unei arme interzise.

Autoritățile au mai anunțat că au recuperat câte o bombă artizanală de la Comitetul Național Republican și de la Comitetul Național Democrat. De asemenea, au fost recuperate un radiator de autovehicul, o carabină și cocktailuri Molotov din interiorul clădirii Capitoliului.