Ministerul Sănătății din Italia a anunțat că noua tulpină a virusului Sars-CoV-2 a fost identificată la o persoană din Roma. Aceasta s-a întors din Marea Britanie.
„Departamentul științific al policlinicii militare Celio, care în această situație de urgență colaborează cu Institutul Superior de Sănătate, a secvențiat genomul virusului
SARS-CoV-2 de la un subiect testat pozitiv cu varianta găsită în ultimele săptămâni în Marea Britanie”, a anunțat Ministerul Sănătății din Italia.
Pacientul și partenerul său care s-au întors din Regatul Unit în ultimele zile cu un zbor aterizat pe aeroportul Fiumicino- Roma, se află izolați și au urmat, împreună cu alți membri ai familiei și cu toate contactele directe, toate procedurile stabilite de Ministerul Sănătății.
Noua tulpină a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie
Noua tulpină de coronavirus este mai contagioasă, dar nu ar determina o rată mai mare a deceselor, conform experţilor. Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance,ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent tinde să devină forma „dominantă” în Marea Britanie. A provocat o creştere puternică a spitalizărilor în decembrie, astfel că la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.
Din cauza caracteristicilor sale - în special vitezei de transmisie, care ar fi cu până la 70 la sută mai mare decât varianta dominantă anterior - guvernul britanic a decis sâmbătă, 19 decembrie, o serie de noi măsuri de izolare .
Duminică, după ce premierul britanic Boris Johnson a anunțat noile măsuri anti-Covi, mai multe țări europene - inclusiv Italia și România - au anunțat suspendarea zborurilor din și spre Marea Britanie.
OMS, semnal de alarmă pentru Europa
La rândul său,
OMS lansează un avertisment clar către țările europene, cerându-le să întărească măsurile anti-Covid 19, datorită noii variante a virusului. „În toată Europa, unde transmisia este intensă, țările trebuie să își mărească capacitatea de secvențiere a virusului în timp ce se așteaptă să afle mai multe despre riscurile pe care le prezintă noua tulpină”.
Apoi, există un alt aspect de luat în considerare: „Informațiile preliminare” privind noua tulpină Covid sugerează că „ar putea afecta și eficacitatea unor metode de diagnostic”, pe lângă faptul că „ar putea fi mai contagioasă”.
Acest lucru a fost explicat de un purtător de cuvânt al OMS Europa, însă clarificând că în acest moment nu există „nicio dovadă a unei modificări a severității bolii”. OMS, adaugă el, va furniza mai multe informații de îndată ce va avea „o viziune mai clară asupra caracteristicilor acestei variante”, scrie
quotidiano.it.