New York Times: Joe Biden și Xi Jinping au încercat să arate lumii că nu se pregătesc de război

New York Times: Joe Biden și Xi Jinping au încercat să arate lumii că nu se pregătesc de război Imagine de la intalnire dintre Joe Biden și Xi Jinping. Sursa: Ministerul de Externe China

Cum a decurs întâlnirea dintre președintele SUA și cel al Chinei. Se pare că bine. Joe Biden și Xi Jinping care se cunosc de peste un deceniu și s-au întâlnit ultima dată personal la Davos în 2017, s-au salutat călduros în ajunul reuniunii G20. Joe Biden, care adesea întârzie, a sosit mai devreme, la fel ca și Xi Jinping. Liderul chinez care este adesea sumbru în întâlnirile cu mize mari, a schițat un zâmbet în timp ce un Joe Biden, zâmbitor, se îndrepta spre el cu mâna întinsă. Cotidianul Poporului, principalul ziar al Partidului Comunist Chinez, a prezentat pe prima pagină o fotografie cu Xi și Biden zâmbind și dându-și mâna. Deși ambele părți au venit și au plecat fără a găsi un teren comun în ceea ce privește cele mai controversate dezacorduri ale lor au găsit un anumit acord. Acesta a inclus acordul de a redeschide negocierile privind clima, care au fost înghețate în ultimele luni, un potențial pas înainte în efortul de a evita încălzirea globală.

După luni de zile în care s-au adâncit disputele dintre Statele Unite ale Americii și China, președintele Joe Biden și președintele Xi Jinping s-au întâlnit personal pentru prima dată. Discuțiile au avut "un ton de angajament reciproc” care a marcat faptul că ambele țări se confruntă cu provocări cauzate de conflictele globale și crize economice.

Cum a început întâlnirea lor? S-au salutat ca niște vechi tovarăși. Din start, au fost de acord că niciunul dintre ei nu dorește ca competiția dintre cele două superputeri să treacă în zona de conflict. Și după aproape trei ore petrecute împreună, au promis mai multe eforturi pentru a repara o relație care a ajuns în cel mai dur punct din ultimele decenii.

Totuși nu s-au ascuns opiniile profund divergente din spatele dezacordurilor lor, inclusiv în ceea ce privește viitorul Taiwanului, rivalitatea militară, restricțiile tehnologice și detențiile în masă ale cetățenilor chinezi, scrie NY Times. Dar, având în vedere mizele atât de mari, atât limbajul lui Joe Biden, cât și cel al lui Xi Jinping au reprezentat o modalitate de a arăta că nu merg pe idee de conflict, ci pe faptul că diplomația personală și mai mult de un deceniu de contacte ar putea împiedica agravarea disputelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sucesul politic i-a consolidat pe cei doi lideri

"Vom concura viguros, dar nu mă aștept la un conflict", a declarat Joe Biden la o conferință de presă după întâlnire. "Caut să gestionez această competiție în mod responsabil”. Xi Jinping a spus în remarcile sale de deschidere, potrivit unui rezumat publicat de guvernul chinez: "În calitate de lideri ai acestor două mari puteri, China și Statele Unite, trebuie să jucăm rolul celor care stabilesc direcția și să găsim abordarea corectă pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale."

Ambii au venit în Bali pentru o reuniune a liderilor Grupului celor 20, după un moment de succes politic: Joe Biden cu rezultate mai bune decât se așteptau democrații în alegerile de la mijlocul mandatului;  Xi Jinping după ce și-a asigurat un al treilea mandat în calitate de lider al Partidului Comunist.

Dar, în loc să se avânte în întâlnirea lor gata de luptă, fiecare a părut să fie de acord că interesele sale naționale au fost vulnerabilizate de pandemie, schimbările climatice, războiul din Ucraina și criza economică."Cred că nu trebuie să existe un nou Război Rece", a declarat Joe Biden.

Taiwanul, punctul cheie al discuțiilor

Ambii bărbați au părut dornici să minimalizeze ideea că Washingtonul și Beijingul se îndreaptă spre o confruntare, în special în ceea ce privește Taiwanul, o insulă autoguvernată, revendicată de China. Taiwanul se află în centrul unei campanii de presiune militară și diplomatică a Beijingului, care a ridicat temeri privind o potențială invazie. Dar Joe Biden a declarat reporterilor că nu crede că o invazie chineză a Taiwanului este "iminentă".

Comentariile celor doi lideri cu privire la Taiwan au arătat că acesta rămâne cel mai periculos punct de coliziune potențială a acestora. Liderii Partidului Comunist Chinez și mulți chinezi cred cu tărie că Taiwanul este teritoriu chinezesc. Majoritatea oamenilor din Taiwan se consideră o societate distinctă și cu un sistem democratic care nu ar putea supraviețui sub suveranitatea chineză.

Wang Yi, ministrul chinez de externe care a participat la discuții, a declarat, în comentarii publicate ulterior online, că Xi Jinping i-a spus lui Joe Biden că Taiwanul este o problemă în care "Statele Unite ale Americii nu pot și nu ar trebui să treacă linia roșie". Wang Yi a adăugat: “SUA și China ar trebui să arate lumii că sunt capabile să își gestioneze și să își controleze diferendele, evitând greșelile de judecată sau concurența acerbă care alunecă spre ciocniri și confruntări".

Noi contacte guvernamentale

Cei doi s-au angajat să reînnoiască eforturile pentru ca oficialii la nivel de cabinet de la Washington și omologii lor de la Beijing să se întâlnească mai des. Secretarul de stat Antony J. Blinken plănuiește să viziteze China la începutul anului viitor pentru a da curs acestei vizite.

În timpul discuțiilor lor, Xi Jinping a părut să facă apel la Joe Biden să se folosească de autoritatea sa pentru a ține în frâu neîncrederea față de China care domină Washingtonul în aceste zile. "China nu a căutat niciodată să modifice ordinea internațională actuală, nu se amestecă în politica internă americană și nu are nicio intenție de a contesta și înlocui Statele Unite ale Americii", a declarat Xi în discuțiile lor.