New York Times descoperă frumuseţea Deltei. Povestea INDIANULUI care aduce aici turişti din toată lumea
- Silvana Chiujdea
- 17 iulie 2014, 14:49
Povestea un broker indian de investiții, pe care New York Times o numește "neobișnuită" i-a făcut pe jurnaliștii de peste ocean să descopere frumusețea Deltei Dunării.
Fascinat de cu canalele Deltei, covoarele de stuf pictate cu argint, de mănăstirile locului și de casele albastre din satele pescărești, afacerisul a decis să investească timp și bani în această zonă în care se poate ajunge doar cu barca, scrie New York Times.
Dar atunci, în 1999, nu exista nicio cale reală de a explora locul, plin de o varietate de vietăți sălbatice care au făcut ca biosfera Deltei Dunării să fie sub protecția UNESCO. Nu erau locuri de cazare, cu excepția unor hoteluri deprimante din perioada sovietică, așa că Diwaker Singh a decis să construiască o stațiune care să ofere ocazia turiștilor din toată lumea să descopere frumusețea Deltei Dunării. Aici pot fi văzute peste 1200 de specii de plante si copaci; 100 de specii de pești; țestoase, vulpi, vidre și mistreți. Este un loc magic, dar și vital pentru aproximativ 300 de specii de păsări care migreză din Siberia și China spre sud.
Viziunea brokerului indian a devenit realitatea cu aproape un deceniu în urmă. În 2005 el a deschis Delta Nature Resort. Elizabeth Zach, cazată într-unul din cele 30 de bungalouri ale stațiunii și-a exprimat entuziasmul legat de priveliștile schimbătoare pe care le dăruiește Delta oricui are ochi să le vadă.
"Bungalow-ul meu era confortabil și spațioas, cu pereți văruiți în alb, o cameră podeaua de lemn și covoare colorate. După despachetare, m-am așezat pe verandă, privilegiată de vederea apusului de soare peste stepele pustii. A fost tăcut, până când sutele de egrete au pornit în zbor din marea de stuf, spre soare la apus, apoi au virat brusc, în masă, spre Marea Neagră. O imagine spectaculoasa, ca într-un vis", scrie Elizabeth Zach.
Apoi, treptat,jurnalista de la New York Times descoperă fascinată frumusețile Deltei, ponind de la Tulcea pe canale spre Sulina ori mergând la pescuit pe lacul Somova și mănăstirea Saon. Se declară cucerită de gustul preparatelor din pește, dar și de vinul românesc și nu uită să amintească, ca o curiozitate, de mărăcinii de mlaștină smulși de unul din ghizii săi pentru a condimenta mâncarea.