NEW YORK POST: Legea Farr ne spune exact când se va opri epidemia de coronavirus

NEW YORK POST: Legea Farr ne spune exact când se va opri epidemia de coronavirus

Epidemia de coronavirus a stârnit panică în întreaga lume. Toată lumea se întreabă dacă guvernele lumii și Organizația Mondială a Sănătății vor reuși să oprească răspândirea bolii înainte ca aceasta să facă milioane de victime. În mulțimea de știri pesimiste, un articol din ziarul american New York Post ne aduce o fărâmă de speranță.

Iată ce scrie Michael Fumento: "Ţările îşi închid frontierele, acţiunile se prăbuşesc, iar titlul unui articol din New York Times spune: „Coronavirusul a adus economia lumii la stadiul de supraviețuire”. Ambele partide politice și-au dat seama că această criză ar putea avea un grav impact asupra alegerilor din noiembrie - pentru Cameră, Senat și președinție. Și, sacré bleu, s-a închis până şi Luvrul!

Unele dintre aceste reacții sunt de înțeles, o mare parte sunt, însă, isterie curată. Între timp, răspândirea virusului continuă să încetinească.

Peste 18.000 de americani au murit din cauza gripei sezoniere, potrivit celor mai recente date parvenite din Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDCP). În 2018, CDCP estima că au existat 80.000 de decese datorate gripei. Asta se deosebeşte de cele 19 decese provocate de coronavirus până în prezent, din aproximativ 470 de cazuri.

La nivel mondial, au existat aproximativ 3.400 de decese datorate coronavirusului, din aproximativ 100.000 de cazuri identificate. Prin comparaţie, cazurile de gripă seceră anual între 291.000 şi 646.000 de vieţi.

China este cea care se află la originea virusului, iar acolo încă se mai semnalează 80% dintre cazuri și decese. Dar cazurile sale au atins un punct culminant şi au început să scadă în urmă cu mai bine de o lună, potrivit datelor prezentate de epidemiologul canadian care a condus în China o misiune a Organizației Mondiale a Sănătăți. Zilnic, au fost raportate mai puțin de 200 de cazuri, o  scădere evidentă de la un punct culminant care ajunsese la 4.000.

Celelalte țări afectate  vor urma același model, conform aşa-zisei Legi a lui Farr. Formulată pentru prima dată în 1840 și ignorată de atunci în fiecare isterie epidemică, legea estimează că epidemiile tind să crească și să scadă ulterior într-un mod aproximativ simetric, vizual asta s-ar putea desena sub forma unei curbe în formă de clopot. SIDA, SARS, Ebola - toate au urmat acel tipar. La fel și gripa sezonieră din fiecare an.

În mod evident, gripa este mult mai contagioasă decât noul coronavirus, după cum a menționat OMS. Gândiţi-vă că primele cazuri de coronavirus cunoscute datează de la începutul lunii decembrie și că, de atunci, virusul a afectat în total mai puține persoane decât afectează gripa în doar câteva zile. Și atunci de ce nu se folosește carantina și pentru gripa obișnuită?

Deoarece aceasta este atât de contagioasă încât aşa ceva ar fi imposibil.

Mai mult, aceste rate de calcul ignoră importanța unei bune îngrijiri medicale.

Având în vedere că cele mai multe cazuri s-au înregistrat într-o țară cu asistență medicală deficitară, asta a influențat  simţitor rata deceselor.

De asemenea, rata variază cât se poate de evident în funcție de vârstă - un studiu al guvernului chinez a arătat că 0,2% din decese se înregistrează la oameni sub 40 de ani, dar14,8% se semnalează la oameni de peste 80 de ani. Un studiu publicat luna trecută în Jurnalul Asociației Medicale Americane a constatat zero decese la nivel mondial în rândul copiilor de până la 9 ani sau mai mici. Zero.

La fel ca gripa, coronavirusul afectează grupuri de oameni cu grad de risc ridicat: vârstnicii, cei cu afecțiuni cronice, precum diabetul sau bolile cardiace, și cei cu sisteme imunitare compromise. Există excepții? Sigur. Dar asta se întâmplă cu aproape toate fenomenele biologice complexe de acest fel.

Sunt și alte veşti bune. În această lună, emisfera nordică, cea care include țările cu cele mai multe cazuri, începe să se încălzească.

Ne puteți urmări și pe Google News