New York Post: Familia Biden și-a băgat în buzunar 1 milion de dolari din partea unor oligarhi români

New York Post: Familia Biden și-a băgat în buzunar 1 milion de dolari din partea unor oligarhi români Joe Biden și afacerile lui Hunter Biden Sursa foto: EPA/Yuri Gripas / POOL

Miercuri, Comisia de Revizie din Camera Reprezentanților a dezvăluit că peste 1 milion de dolari din partea unui om de afaceri corupt din România a ajuns la familia Biden pe vremea când, pe atunci, vicepreședintele Joe Biden spunea vorbe goale despre combaterea corupției din această țară est-europeană.

Anunțul, pe care președintele comisiei, James Comer, (deputat republican din Kentucky), îl va face la o conferință de presă din cursul acestei dimineți, atrage din nou atenția populației cu privire la o serie de relații mai puțin cunoscute ale lui Hunter Biden, fiul cel mare al familiei, cu niște asociați dubioși din țările față de care tatăl său se arătase foarte atent, scrie nypost.com.

În dosarul care numără 36 de pagini, comisia menționează o serie de acte bancare, dorind ca astfel să demonstreze cum ar fi fost transferate 3 milioane de dolari din conturile lui Gabriel Popoviciu, de la Bladon Enterprises Limited, în conturile companiei Robinson Walker LLC – controlată de Rob Walker, partenerul de afaceri al lui Hunter – în perioada noiembrie 2015 – mai 2017.

Cum au fost împărțiți banii

Potrivit documentelor, din cele 3 milioane de dolari menționate, cel puțin o treime – respectiv $1.038.627,08 dolari – a fost transferată în conturi bancare aparținând lui Hunter Biden, nurorii, Hallie Biden (văduva fiului cel mare al lui Joe Biden, n. red.), și unui membru al familiei Biden al cărui nume nu a fost precizat. Dosarul se aseamănă cu împărțirea similară a 5 milioane de dolari de la începutul anului 2017, din partea CEFC China Energy, o firmă chineză. Aproximativ o treime din această sumă ar fi fost împărțită între Hunter, Hallie, fratele acestuia, James Biden, și o a patra persoană din familia Biden, al cărei nume nu a fost precizat, după cum reiese dintr-un document al Comisiei de Revizie datând din luna martie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contul sau conturile lui Biden rămase încă neidentificate, care au profitat de reglementările românești, ar fi încasat câte $80.000 în urma a patru tranzacții. După un document anterior al comisiei, în care se preciza că un oarecare Biden ar fi primit bani de la CEFC, echipa de avocați a lui Biden a dat publicității o declarație în care se spune că, în afara celor trei Biden, nicio altă persoană nu a primit bani.

Hallie Biden a primit din partea firmei lui Walker $10000 – pare-se, dintr-un cont românesc – în februarie 2017, după cum se arată în dosar, clarificându-se astfel scopul plății menționate într-un alt document, datând din luna martie. Ulterior, în același an, Hallie, văduva lui Beau, fiul decedat al lui Joe Biden, a primit $25000 printr-un transfer din partea CEFC.

Tranzacțiile din România

Potrivit noului document, “tranzacțiile din România dovedesc influența și relațiile familiei Biden cu asociații lor de afaceri, precum și responsabilitățile vicepreședintelui Biden pe vremea când el ocupa această funcție”, subliniază documentul.

„Comisia se declară îngrijorată de acest ‚obicei’ al familiei Bidemn de a încerca să atragă firmele de afaceri dintr-o serie de regiuni ale lumii unde vicepreședintele de atunci avea un rol marcant și influența politica SUA”.

Hunter Biden a intrat în serviciul lui Popoviciu în 2015, pe vremea când acesta din urmă era acuzat de DNA în România. La un moment dat, fiul lui Biden, al doilea ca vârstă pe vremea aceea, a pus la punct un al doilea acord separat cu românul prin firma sa de avocatură, Boies Schiller Flexner LLP.

În luna august a anului trecut, o persoană la curent cu situația a declarat pentru NYPost că acest acord separat cu Popoviciu le asigura „milioane” (de dolari, n. red.)  lui Hunter și asociaților săi. Nu se știe exact câți bani a primit Hunter Biden pentru serviciile aduse lui Popoviciu prin firma Boies Schiller.

Condamnat pentru mită în 2016, Popoviciu a atras atenția Statelor Unite din cauza momentului în care au avut loc contactele sale cu Hunter.

La un moment dat, fostul director al FBI (Biroul Federal de Investigații, n. red.), Louis Freeh, care a fost contactat de Hunter în vederea apărării lui Popoviciu, l-a sunat pe tânărul Biden în iulie 2015, cu două ore înainte ca Hunter să se întâlnească cu tatăl săiu după cum reise din mesajele email de pe laptopul abandonat de tânărul Biden.

Vizita lui Hunter în România

De asemenea, Hunter s-a deplasat în România pe data de 15 noiembrie 2016, pentru o ședere de doar două zile, ca să îl reprezinte pe Puiu Popoviciu în fața Direcției Naționale Anticorupție. După două zile de la întoarcere, fiul avea înscris în agendă un „mic dejun cu tata”.

Documentul Comisiei de Revizie – apărut cu doar câteva ore înaintea termenului-limită la care FBI ar fi urmat să examineze un document în care se spunea că președintele Biden ar fi primit mită pe vremea când era vicepreședinte – anulează dubioasele declarații ale Casei Albe în care se nega faptul că familia Biden ar fi primit mită din partea Chinei, declarații cu copii xerox ale transferurilor bancare.

În document se precizează că, în mai 2014, Joe Biden a vizitat România și a rostit un discurs adresat premierului român, judecătorilor, procurorilor și mai marilor parlamentului, afirmând printre altele:

„Corupția este un cancer, un cancer care erodează încrederea cetățenilor în democrație, care diminuează puterea de inovație și de creativitate, bugetele și așa reduse, îndepărtând totodată importante investiții la nivel național. Corupția erodează talentul unor generații întregi. Alungă investițiile și reduce locurile de muncă. Și, cel mai important, respinge dreptul oamenilor la demnitate. Erodează forța colectivă și dârzenia unei întregi națiuni. Corupția nu este altceva decât o altă formă de tiranie”.

În septembrie 2015, Joe Biden l-a întâmpinat pe președintele român Klaus Iohannis la Casa Albă

Într-o declarație a Administrației Obama – Biden cu privire la întrevedere, se precizează că Biden „a salutat eforturile președintelui Iohannis în vederea combaterii corupției și în apărarea statului de drept ca pe un mijloc prin care să se întărească securitatea națională și să se promoveze o sporire a investițiilor și o creștere economică”. Iohannis a spus că Biden „și-a exprimat satisfacția cu privire la progresle României în lupta împotriva corupției”.

Documentul Comisiei de Revizie subliniază că, „la cinci săptămâni după această întrevedere, Bladon Enterprises Limited (Bladon Ltd.) a început să facă depuneri în conturile bancare ale celor de la Robinson Walker LLC”.

Se spune că Departamentul Justiției este pe cale să ia decizia finală în privința punerii sub acuzare a lui Hunter Biden pentru fraudă fiscală și alte delicte. Avocații lui Hunter s-au întâlnit cu juriștii Departamentului Justiției pe 26 aprilie, demersul fiind considerat ultimul pas înaintea punerii sub acuzare. În același timp, președintele Biden a fost surprins, duminică, cu fratele mai mic (al lui Hunter), James Biden, partenerul al lui Hunter în multe din relațiile din strănătate ale acestuia.

În urma celor mai cunoscute dintre primele tranzacții ale familiei pe plan internațional, în perioada 2014 – 2019, Hunter Biden a câștigat aproximativ 1 miliom de dolari anual ca membru în consiliul de administrație al companiei ucrainene de gaze Burisma, asta începând pe vremea când tatăl său gestiona politica Administrației Obama vizând Ucraina. (Rador)