"Nevaccinatul" Djokovic stârnește un scandal imens la Australian Open: O bătaie de joc!

"Nevaccinatul" Djokovic stârnește un scandal imens la Australian Open: O bătaie de joc!

De ce și-a petrecut Novak Djokovic ultimele luni evitând un răspuns direct cu privire la faptul dacă va juca Australian Open din acest an, un turneu pe care l-a câștigat de nouă ori printre cele 20 de titluri de Grand Slam, care au egalat record? Pentru că, se pare, el căuta o scutire medicală de obligația de vaccinare pentru a intra în statul australian Victoria. Și marți, a înțeles, anunțând prin Instagram că se îndreaptă spre Down Under.

După tot misterul pe care l-a lăsat să se acumuleze, după întorsăturile retorice istovitoare pe care le-a tot folosit, acum știm adevărul. Cel mai bun jucător de tenis din lume este, până la urmă, No-Vaxx Djokovic, scrie USA Today, într-un editorial sportiv.

„Orice jucător căruia i se acordă o scutire medicală va fi trecut printr-un proces independent în două etape pentru a verifica că are o afecțiune care îndeplinește criteriile pentru o scutire”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului australian pentru Herald Sun din Melbourne.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, nu este o mare surpriză, Djokovic rămâne unul dintre cei cinci jucători nevaccinați în Top 100 al clasamentului de tenis masculin, un lucru care a fost dezvăluit recent de un purtător de cuvânt al ATP Tour. Djokovic a fost în mod deschis sceptic față de vaccinuri și împotriva certificatelor de vaccinare, nu a fost niciodată dispus să spună public că le va accepta și a arătat un interes deosebit pentru medicina holistică.

Așadar, atunci când acest certificat de vaccinare este ceea ce i-a trebuit jucătorului numărul 1 din lume pentru a ajunge la primul Grand Slam al anului cu șansa de a depăși Rafael Nadal și Roger Federer, va exista firesc scepticism cu privire la legitimitatea oricărei scutiri medicale. Cel mai bun jucător de dublu, Jamie Murray a mers deja acolo, spunând pentru Daily Mirror: „Cred că dacă eu nu aș fi vaccinat, nu aș primi o scutire”.

Djokovici a pierdut bunăvoința fanilor

Este, de asemenea, probabil să existe o reacție semnificativă în Melbourne, care a aplicat probabil cele mai draconice măsuri anti-COVID din orice oraș din lume, inclusiv peste 260 de zile de izolare în timpul pandemiei. În Victoria, peste 90% dintre rezidenți sunt acum complet vaccinați. Aproape sigur că nu vor primi cu plăcere un celebru anti-vaxxer care valsează în orașul lor, profitând de o scutire, în timp ce ei au petrecut ultimii doi ani respectând regulile.

Djokovic a fost întotdeauna cel mai controversat jucător de tenis dintre cei Trei Mari, dar mai ales pentru că a ajuns pe locul al treilea, în spatele lui Federer și Nadal, când aceștia își stabilizaseră bazele de fani. Cu ceea ce a realizat în joc este aproape sigur că își va încheia cariera cu cele mai multe titluri de Grand Slam. Totodată, Djokovic a început să schimbe narațiunea răufăcătorilor în ultimul an.

Dorința lui de a fi iubit și apreciat de fanii tenisului a fost evidentă la US Open de anul trecut, când a cucerit mulțimile de la New York în încercarea sa de a cuceri Grand Slam-ul anului calendaristic. Acolo s-au văzut emoțiile revărsând din el în timpul și după înfrângerea la Daniil Medvedev în finală. Dar, cu această scutire, Djokovic aproape sigur a luat o flăcărie la toată această bunăvoință.

Va avea curaj să vorbească deschis?

Sperăm că Djokovic va vorbi deschis despre motivele pentru care a solicitat scutirea medicală pentru că, cel puțin la prima impresie, nu are prea mult sens. Potrivit îndrumărilor guvernului australian, este posibil ca Djokovic să fi avut COVID-19 în ultimele șase luni, ceea ce ar fi o cale de ocolire a cerinței. Ar fi destul de surprinzător dacă Djokovic, unul dintre cei mai buni sportivi ai lumii, ar fi suferit de una dintre afecțiunile medicale majore, cum ar fi „boală cardiacă inflamatorie, febră reumatică acută, boală cardiacă reumatică acută sau insuficiență cardiacă acută decompensată", care sunt enumerate ca o scuză pentru nu pentru a face vaccinul.

Totuși, ceea ce sugerează întregul episod este că Djokovic pur și simplu nu intenționează să facă vaccinul. Și acest lucru nu pare durabil pe termen lung într-un sport în care călătorește pe tot globul și are cele mai mari turnee în țări care probabil vor avea un anumit tip de certificat de vaccin.

Ce va face Djokovic la următoarele turnee

Plănuiește Djokovic să se meargă de la Grand Slam la Grand Slam sperând să primească scutiri, să fie supus carantinelor și să facă față birocrației nesfârșite în diferite țări? Într-un moment în care lumea se confruntă cu încă un val de infecții, este un aspect de neconceput pentru orice țară să pună covorul roșu pentru un călător nevaccinat, chiar dacă se întâmplă ca acesta să fie un mare jucător de tenis.

Uită ce crede Djokovic despre știință sau despre corpul său și despre egoismul lui fundamental de a refuza vaccinul. A face acest lucru pare a implica o mulțime de stres și muncă inutilă.

Și totuși, implicațiile tuturor acestor decizii sunt masive în ceea ce privește cum arată tenisul în următorii doi ani. La fiecare turneu de Grand Slam la care intră Djokovic, există șansa ca cartea recordurilor să fie rescrisă. Dacă nu este acolo nici pentru a câștiga, nici pentru a fi învins, așa cum a fost la US Open, realizarea ar putea părea mai puțin relevantă.

Dar cel puțin acum știm cum stau lucrurile. Djokovic nu este vaccinat și nu se pare că va fi. Este un subiect exhaustiv, desigur. Dar felul în care se va încadra într-un potențial sezon 2022 în care poate să facă istorie este numai grija lui.