Netflix, acuzată că falsifică istoria. Controverse în jurul unui documentar regizat de soția lui Will Smith. Video

Netflix, acuzată că falsifică istoria. Controverse în jurul unui documentar regizat de soția lui Will Smith. Video Sursa foto: Wikipedia

Un documentar despre regina egipteană Cleopatra, regizat de Jada Pinkett Smith de soția actorului Will Smith, pentru Netflix, stârnește numeroase controverse. Unul dintre cei mai mari egiptologi din lume, arheologul Zahi Hawass se declară furios pe acesată producție. El acuză, la fel ca și alți comentatori, că soția lui Will Smith falsifică istoria, prezentând-o pe Cleopatra ca fiind o femeie de culoare.

Ultima regină din dinastia Ptolemeilor, a Egiptului antic, Cleopatra era de origine macedoneană, fiind descendenta unui fost general de-al lui Alexandru cel Mare. Regele Ptolemeu I Soter s-a născut în capitala Macedoniei, la Pella, și l-a însoțit pe Alexandru cel Mare în toate campaniile sale, fiind unul dintre apropiații săi. După moartea acestuia, Ptolemeu a preluat conducerea regatului Egiptului și a întemeiat dinastia cu același nume.

Regina Cleopatra s-a născut în anul 69 î.Hr și a murit în anul 30 î.Hr. la Alexandria, capitala înființată de strămoșul său. Ea s-a sinucis, alături de soțul său, Marcus Antonius, după ce împăratul roman Octavian Augustus au ocupat Egiptul. Înainte de Marcus Antonius, Cleopatra a fost iubita dictatorului roman Iulius Cezar, căruia i-a dăruit un fiu, pe Cesarion. Cezar a făcut-o unicul conducător al Egiptului după ce l-a învins pe fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIII-lea.

Dovezile istorice arată că regina Cleopatra nu avea sânge egiptean sau nord-african, iar istoricul clasic Plutarh scria că a fost singura din familia ei care a învățat limba egipteană, din motive politice. De altfel, portretele numismatice arată o regină cu o față vie, mai degreabă decât frumoasă. Avea bărbia fermă, ochi mari, frunte lată și nas proeminent, departe de portretul pe care i-l prezintă soția lui Will Smith. Mai mult, autorii romani o descriau ca având păr roșcat și ten deschis la culoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Twitter

Un presupus portret al reginei a fost descoperit într-una dintre vilele din Herculaneum, conservat de cenușa vulcanică, după eruția Vezuviului, în 79 d.Hr. Acesta este expus la Muzeul Arheologic Național din Napoli și se poate observa clar părul roșcat și ochii caprui, dar și trăsăturile de grecoaică ale Cleopatrei. Mai multe busturi ale acesteia, expuse la muzeele din Berlin, Vatican sau Londra o prezintă drept o femeie cu nas proeminent și o expresie severă a feței. Istoricii au identificat-o prin comparație cu portretele numismatice.

Sursa foto: Facebook

Un documentar de promovare ideologică

Jada Pinkett Smith, soția luiWill Smith, pregătește lansarea unui documentar despre Cleopatra pe Netflix, în care o prezintă drept o femeie de culoare, lucru care nu corespunde istoriei. De altfel, Jada Pinkett Smith a produs o serie de documentare care exploreaza vietile reginelor africane, iar în ultimul sezon a introdus-o și pe Cleopatra, despre care spune că ar fi fost o regină a cărei frumusețe a ajuns să-i umbrească adevaratul atu: intelectul.

Realitatea istorică este, un pic diferită decât o prezintă soția lui Will Smith pentru Netflix, iar felul în care vorbește despre Cleopatra a stârnit revolta istoricilor. Or, din acest punct de vedere, documentarul Jadei Pinkett Smith ar putea fi problematic, sustine o publicație istorică. „Regina Cleopatra” este un film care promovează afrocentrismul, o ideologie care susține că afro-americanii sunt egiptenii originali.

Susținătorii acestei ideologii promovează ideea întoarcerii în Egipt și a izgonirii egiptenilor arabi, despre care spun că le-ar fi „furat” istoria si cultura. În opinia lor, deși dovezile istorice - imaginile pictate din piramidele și vestigiile arheologice îi contrazic - faraonii și egiptenii antici ar fi fost complet negri, iar egiptenii islamizați și arabizați le-ar fi furat identitatea, transmite GreekCityTimes. În aceste condiții, filmul produs de soția lui Will Smith, propune o imagine ideologizată a Cleopatrei, iar nu una reală, istorică.

Istoricii se declară revoltați de filmul Netflix

Netflix a dezvăluit trailerul pentru „Regina Cleopatra”, regizat de Jada Pinkett Smith, iar acest lucru a stârnit revolta istoricilor. Fostul ministru egiptean al Antichităților, Zahi Hawass, unul dintre cei mai importanți egiptologi din lumea, a catalogat filmul ca fiind plin de „fapte falsificate”.

Hawass a descris documentarul care o prezintă pe regina Cleopatra, de origine macedoneană, ca fiind nord-africană cu pielea închisă la culoare, drept „complet fals”. El a spus că civilizația africană nu are nici o legătură cu civilizația egipteană și a arătat că aceasta nu a stăpânit Egiptul decât în dinastia a 25-a, la sfârșitul civilizației egiptene antice, în timpul erei Regatului Kush.

Hawass a evidenţiat că în templele egiptene există desene reprezentând regii egipteni, iar acestea îi înfățișează luptându-se cu duşmanii lor, reprezentaţi fie ca nubieni, libieni, asiatici sau africani. Iar toți arată diferit din punct de vedere etnic faţă de regii egipteni. Deşi există încă discuţii cu privire la culoarea pielii şi rasa egiptenilor, egiptologii consideră că nasurile statuilor faraonilor şi ale reginelor, care sunt ascuţite, sugerează mai degrabă o apartenenţă la rasa caucaziană decât la cea africanoidă.

„Netflix încearcă să stârnească confuzie pentru a răspândi informaţii false că originea civilizaţiei egiptene este africană”, a continuat Hawass.

sursa foto: zahilectures.com

Filmul a fost criticat pentru falsurile promovate

Publicaţia Egypt Independent relatează că Hawass a acuzat platforma Netflix că promovează o istorie falsă. De altfel, Jada Pinkett Smith a fost ironizată și aspru criticată de comentatori pe YouTube.

„Nu există nicio dezbatere între istorici cu privire la moștenirea ei. Ea este grecoaică. De la Ptolemeu. Povestea Cleopatrei a VII-a este uimitor de interesantă cu aventurile ei cu Cezar și Antoniu pentru a deține puterea și a rămâne în viață în mijlocul luptelor interne în familie. Uimitoare poveste și femeie. Nu era neagră și nu era o războinică. Spune doar povestea adevărată, este mai bună decât orice poți inventa”.

„«Nu-mi pasă ce ți se spune la scoală», ar trebui să fie sloganul documentarelor Netflix de aici încolo??”