Netanyahu, criticat pentru demiterea ministrului Apărării. Decizia slăbește armata aflată în război

Benjamin Netanyahu Sursa foto: X

Benjamin Netanyahu este criticat aspru pentru decizia de a-l demite pe ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant. Opoziția îi reproșează că această decizie pune probleme de încredere armatei aflate în război.

Premierul israelian dorește să treacă o lege prin care evreii ultraortodocși sunt scutiți se serviciul militar obligatoriu. Reglementarea vizează partidele ultraortodoxe, aliate-cheie ale coaliţiei sale.

Netanyahu acuzat că slăbește armata în război

Liderii partidelor de opoziţie l-au criticat pe premierul israelian pentru decizia de destituire a ministrului Apărării. Benjamin Netanyahu a decis să-l concedieze pe Yoav Gallant, membru al partidului Likud, aflat la guvernare. Criticii susțin că armata israeliană, aflată în război pe mai multe fronturi, va fi slăbită în urma aceste decizii.

Liderul opoziţiei, Yair Lapid, șeful partidului Yesh Atid (Există un viitor) susține că Yoav Gallant „a fost concediat doar din raţiuni politice”. Lapid a fost prim-ministru între 1 iulie 2022 - 29 decembrie 2022. El a făcut o serie de declarații în cadrul unei conferințe de presă.

„În toiul războiului, în timp ce Israelul se bate mai multe fronturi, Netanyahu slăbeşte şi prejudiciază armata doar pentru a face să treacă legea care scuteşte comunitatea evreiască ultraortodoxă de serviciul militar obligatoriu”, a acuzat Yair Lapid.

Yoav Gallant. Sursa fotro. facebook

Un proiect legislativ, motiv de disensiune

Proiectul de lege la care face referire Yair Lapid vizează aproximativ 66.000 de elevi din şcolile talmudice. Pe de altă pare, formațiunile ultraortodoxe sunt aliate-cheie ale coaliţiei condusă de Benjamin Netanyahu. Proiectul legislativ a fost inițiat după ce Curtea Supremă a stabilit că scutirea, datând din 1948, de care beneficiază o parte dintre bărbaţii din această comunitate, nu are bază legală.

Drept urmare, premierul israelian a inițiat proiectul de lege pentru a-și asigura susținerea la guvernare. Coaliţia lui Netanyahu este formată din partidul său Likud (dreapta naţionalistă), Partidul Sionist Religios/Puterea Evreilor (extrema dreaptă), SHAS (ultra-ortodox sefard/oriental) şi Unitatea Torei (ultra-ortodox aşkenaz).

Yair Lapid susține că prin adoptarea legii și prin demiterea ministrului Apărării, armata va avea de suferit. În acest context, liderul opoziției a declarat că este nevoie de alegeri.  Yoav Gallant, care a condus Ministerul Apărării, a fost general în cadrul IDF, anterior.

„Toţi israelienii ar trebui să ştie că armata nu mai are în cine să aibă încredere. (...) Singura persoană în care se putea avea încredere în acest guvern nebun a fost demisă ieri”, a adăugat Yair Lapid.

Netanyahu se cramponează de putere

Alți lideri ai opoziției au afirmat că premierul israelian se ține de scaun, în acest context. Benny Gantz, fost membru al cabinetului şi liderul Partidului Unitatea Naţională, a criticat „momentul deciziei”. În opinia sa este vorba despre o „neglijenţă absolută în materie de securitate”. Totodată, a denunțat un „acord politic încheiat pe la spatele soldaţilor noştri”.

„Nu vom permite ca numai aproape o jumătate din populaţie să servească în armată şi să plătească preţul salvării vieţilor noastre pentru a asigura stabilitatea guvernului”, a declarat Benny Gantz.

Pe de altă parte, Avigdor Lieberman, liderul partidului Israel Beytenu (Israelul - Casa Noastră), a apreciat că Netanyahu a „destructurat societatea israeliană”. Yair Golan, liderul Partidului Laburist (de stânga), a afirmat că Netanyahu a „ales propriul interes în detrimentul celui al cetăţenilor”. L-a descris pe premier ca „inapt” şi „nelegitim” în funcție notează AFP.

„Unde am văzut efuziuni de bucurie ieri? Doar în Iran”, a spus Lieberman.