Neo-Marxiștii cenzurează o piesă de Eschil la Paris. Motivul este aiuritor

Neo-Marxiștii cenzurează o piesă de Eschil la Paris. Motivul este aiuritor

O reprezentație cu piesa „Rugătoarele” a lui Eschil era programată să aibă loc luni 25 martie în amfiteatrul Richelieu de la Sorbona.

Spectacolul nu a putut însă avea loc din motive de Corectitudine Politică.

„Actrițele și actorii au fost împiedicați să intre și să se pregătească iar publicul a fost ținut afară de niște indivizi care acuzau punerea în scenă rasistă”, araă un comunicat al conducerii universității.

„O parte din trupă a fost sechestrată de niște isterici puși pe scandal”, a declarat la rândul său Philippe Brunet, directorul companiei Démodocos (numele vine de la un personaj din Odiseea lui Homer), care montase acest spectacol în cadrul festivalului „Les Dionysies”.

Drama cenzurată le prezintă pe cele cincizeci de fiice ale lui Danaos (Danaidele), care refuzând căsătoria silită cu verii lor, părăsesc Egiptul natal, traversează Mediterana și caută protecție în Argos. Localnicii au de ales între a le oferi protecție sau a se război cu egiptenii.

Regizorul Philippe Brunet, care este și profesor de greacă veche la Universitatea din Rouen, și-a dorit, în conformitate cu tradiția teatrului antic, ca personajele să poarte măști. Unele dintre acestea erau de negri, dat fiind că este vorba de egipteni.

A fost suficient pentru ca vreo cincizeci de militanți din Liga De Apărare Neagră Africană (LDNA) din Brigada Anti-Negrofobie și Consiliul Reprezentativ al Asociațiilor Negre (CRAN) să declare că acesta este rasism!

„Recurgerea la deghizări rasiale (numite de militanții Stângii „Blackfaces”) este inadmisibilă”, se putea citi pe site-urile de internet ale acestor organizații.

„Este un dispreț total”, a reacționat Brunet. „Nu i-am machiat pe actorii mei pentru a-mi bate joc de negri, ci dimpotrivă, să arăt influența Africii asupra Greciei Antice. Știm că statuile grecești erau pictate. Machiind personajele, mă înscriu în această tradiție.”

Conducerea universității „denunță solemn evenimentele: împiedicarea prin forță și injurii a reprezentării unei piese de teatru constituie o atingere foarte gravă și total nejustificată la adresa libertății de creație. Este de asemenea și un proces de intenție și un nonsens total împotriva cărora Universitatea Sorbona se pronunță cu cea mai mare fermitate. Acuzațiile de rasism și de rasialism sunt elocvente pentru lipsa totală de înțelegere.”

Nu este prima dată când astfel de evenimente grave au loc la Paris.

Vara trecută marele regizor canadian Robert Lepage a fost neboit să-și anuleze reprezentația cu piesa sa Kanata împreună cu Troupe du Soleil, pe motiv că rolurile nu erau jucate de actori amerindieni.

Săptămâna aceasta, Facebook a anunțat că va cenzura toate mesajele care constituie o apologie la adresa „suprematismului alb”, a „naționalismului” și a „separatismului alb”. Cei care vor aprecia dacă mesajele utilizatorilor se încadrează în aceste categorii și trebuie ghilotinate vor fi tot reprezentanții unor astfel de ONG-uri de stânga care au împiedicat reprezentanțiile de la Paris.