Nenorocirea care va lovi crunt Europa! Nici România nu este ferită. Planul lui Vladimir Putin în privinţa exportului de gaze

Sursă: Igor Dolgov | Dreamstime.com

Vladimir Putin a avertizat că statele europene destabilizează piața energetică prin îndepărtarea de Rusia. Oficialul de la Kremlin a cerut diversificarea exporturilor de energie ale Rusiei către Asia. Poziția sa vine în contextul în care secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a atras atenția că omenirea se află în pragul unei „furtuni perfecte” din cauza războiului din Ucraina, care escaladează multiplele crize globale.

Vladimir Putin a avertizat că țările europene destabilizează piața prin îndepărtarea de gazul și petrolul rusesc. „Încercările de a îndepărta furnizorii ruși, de a înlocui resursele noastre energetice cu livrări alternative, vor afecta în mod inevitabil întreaga economie globală”, a declarat președintele rus.

Putin a anunțat că schimbă direcția exporturilor de gaze

Într-o conferință de presă susținută joi, oficialul a anunțat că Rusia va schimba direcția exporturilor sale „pas cu pas” către „piețele în creștere rapidă din sud și est”.

Anul trecut, datorită prețurilor care s-au majorat constant, veniturile din petrol și gaze naturale au reprezentat 36% din cheltuielile guvernamentale ale Rusiei. O mare parte din aceste venituri provin de la Uniunea Europeană, care importă aproximativ 40% din gazele și 27% din petrolul său din această țară.

Europa se află în fața unei crize tridimensionale

Declarațiile președintelui Vladimir Putin vin chiar după ce secretarul general al ONU a avertizat că întreaga lume se află în pragul unei „furtuni perfecte”, în condițiile în care războiul din Ucraina exacerbează o economie globală deja în dificultate.

Într-un comunicat de presă emis miercuri, ONU a transmis că războiul ar putea conduce la o „criză tridimensională” a alimentelor, energiei și finanțelor - domenii care au fost deja afectate puternic de pandemie și de schimbările climatice.

„Ne confruntăm acum cu o furtună perfectă care amenință să devasteze economiile țărilor în curs de dezvoltare. Poporul din Ucraina nu poate suporta violențele care îi sunt aplicate. Iar cei mai vulnerabili oameni de pe glob nu pot deveni victime colaterale într-un alt dezastru pentru care nu poartă nicio responsabilitate”, a declarat António Guterres.

„Trebuie să scoatem țările în curs de dezvoltare de pe marginea prăpastiei financiare”

Potrivit raportului citat de către CNN, Rusia și Ucraina furnizează aproximativ 30% din grâul și orzul consumate la nivel mondial, Rusia fiind, de asemenea, principalul exportator de gaze naturale din lume, al doilea mare exportator de petrol și un producător important de îngrășăminte.

Potrivit ONU, până la 1,7 miliarde de persoane din cadrul a 107 economii vor resimți probabil impactul a cel puțin uneia dintre cele trei crize, cei din Africa, Asia și Pacific, America Latină și Caraibe fiind deosebit de expuși riscului.

Un raport al ONU propune numeroase recomandări pe termen scurt și lung pentru a contribui la evitarea crizelor globale, printre care se numără renunțarea la combustibilii fosili în favoarea energiei regenerabile, furnizarea de fonduri de către țările și băncile din G20 pentru țările cel mai puțin dezvoltate și limitarea restricțiilor la exportul de alimente.

„Trebuie să scoatem țările în curs de dezvoltare de pe marginea prăpastiei financiare. Sistemul financiar internațional are buzunare adânci. Mai presus de toate, acest război trebuie să ia sfârșit. Trebuie să reducem armele la tăcere și să accelerăm negocierile pentru pace, acum. Pentru oamenii din Ucraina. Pentru oamenii din regiune. Și pentru oamenii din lume”, a mai spus Guterres.