Nenorocirea care loveşte toată Europa! Preţurile au sărit în aer, în plin război. Scumpiri record la gaze naturale şi petrol

Sursa: Tatiana Golmer | Dreamstime.com

Prețurile la gaze naturale ating un nou record, iar petrolul depășește nivelul maxim din anul 2008. Scumpirile la serviciile amintite au loc în condițiile în care Occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului pe care l-a declanșat, în urmă cu 12 zile, în Ucraina. 

Prețurile la gaze naturale și petrol au atins niveluri record. Analiștii de pe piață spun că nu există niciun semn de presiune în sensul scăderii costurilor, unii afirmând chiar că impactul blocării petrolului rusesc și a produselor asociate ar putea înclina țițeiul Brent spre un nivel fără precedent de 200 de dolari pe baril.

Costul gazelor naturale a atins un record în Marea Britanie, în timp ce țițeiul Brent a urcat la cel mai ridicat nivel de după anul 2008, după ce Statele Unite au declarat că se ia în considerare boicotarea importurilor de țiței rusesc, ca o sancțiune suplimentară, în urma invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Referința internațională a petrolului a trecut de 139 de dolari pe baril la începutul zilei de luni - iar omologul său american a crescut și el puternic - înainte de a se stabiliza din nou cu 10%, la puțin sub 130 de dolari.

Schimbările au urmat comentariilor secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit cărora țara sa și aliații europeni discută despre un blocaj al petrolului din Rusia - al treilea mare producător mondial, cu volume de peste 11 miliarde de barili pe an.

O astfel de măsură ar viza perturbarea veniturilor cruciale ale statului - pe lângă sancțiunile de amploare deja anunțate, în condițiile în care nu există niciun semnal că măsurile de până acum au forțat Rusia să își schimbe cursul.

Gazele naturale s-au scumpit cu peste 30%

De asemenea, această evoluție a exercitat o presiune suplimentară asupra prețurilor europene la gazele naturale la deschiderea piețelor, contractul britanic pentru livrarea de luna viitoare crescând cu peste 30%, atingând un nivel record de 610 pence (8.10 dolari).

Prețul gazelor în Europa depășește 3.600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, potrivit Nexta.

FTSE 100 a acumulat pierderile abrupte de săptămâna precedentă când au început tranzacțiile cu acțiuni în Europa, deși câștigurile companiilor miniere și ale marilor companii petroliere BP și Shell au ajutat la temperarea vânzării, indicele scăzând cu 0,8% la 6.930.

Indicele german DAX a scăzut cu aproape 4%, în timp ce în Asia, Nikkei din Japonia și Hang Seng din Hong Kong au scăzut cu aproximativ 3%.

Prețurile la petrol s-au majorat cu aproape 70%

Țițeiul Brent a crescut cu aproape 70% pe parcursul anului 2022 până în prezent - forțând creșteri abrupte în domenii evidente, cum ar fi costurile combustibilului, care ating zilnic niveluri record în Marea Britanie și în alte părți - dar și în economia în general, pe măsură ce inflația se filtrează prin lanțurile de aprovizionare.

Prețurile crescuseră deja înainte de acțiunile Rusiei din cauza ofertei restrânse pe măsură ce economiile își revin din oboseala coronavirusului.

Experții de pe piață au avertizat că în viitor vor exista doar presiuni în creștere asupra costurilor, în condițiile în care exporturile de petrol rusesc reprezintă 30% din totalul aprovizionării Europei.

Dacă se includ și produsele petroliere, țara este principalul exportator mondial - reprezentând 7% din aprovizionarea globală.

Scenariile economiștilor privind inflația

Analiștii de la CMC Markets au declarat investitorilor: „Un boicot ar exercita o presiune enormă asupra aprovizionării cu petrol și gaze, care a resimțit deja impactul creșterii cererii. Este probabil ca prețurile să crească pe termen scurt, o mișcare spre 150 de dolari pe baril nefiind exclusă”.

„O astfel de mișcare va pune și mai multă presiune asupra economiilor globale, împingând inflația mai sus, lăsând băncile centrale să dezbată cât de repede ar trebui implementate creșterile de rate”, au mai spus ei, potrivit Sky News.

Contrapartidele de la Bank of America au văzut perspectiva de 200 de dolari pe baril la vedere dacă se va impune un embargo asupra petrolului. Prețul record pentru Brent - stabilit în iulie 2008 - este de 147,50 dolari pe baril.

Factorul Iran care susține prețurile

Întârzierile în ceea ce privește potențiala revenire a țițeiului iranian pe piețele globale au alimentat, de asemenea, temerile legate de aprovizionarea redusă cu acest serviciu.

Acest lucru s-a datorat faptului că discuțiile pentru relansarea acordului nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale în 2015 au fost îngreunate de cererile Rusiei ca sancțiunile cu care se confruntă din cauza Ucrainei să nu perturbe comerțul dintre Rusia și Iran.