Despre nemţi, bani şi putere: Germania a HOTĂRÂT să NU mai dea LECŢII nimănui despre cum să se GOSPODĂREASCĂ
- Antonia Hendrik
- 11 februarie 2018, 11:25
Primul mesaj tranşant şi mediatizat intens a fost acesta: NU vom da lecţii altor ţări despre cum să se dezvolte. Cu siguranţă gândindu-se la Grecia şi greşelile care s-au făcut vis-a-vis de această ţară. Este prima ieşire la rampă a noului ministru german al Finanţelor, Scholz.
Germania trebuie să înceteze să dea lecţii altor Ţări ale UE despre cum să-şi gestioneze economiile proprii. Sunt cuvintele lui Olaf Scholz, primarul din Hamburg, ales ca viitor ministru de Finanţe al Germaniei, dacă va intra efectiv în funcţie în noul guvern Grosse Koalition, compus din conservatorii Angelei Merkel şi din social democraţii conduşi până acum de Martin Schulz.
Germania ''nu are nevoie să dicteze altor State europene cum trebuie să se autogestioneze şi să se dezvolte'', a spus Scholz într-un interviu pentru Der Spiegel, adăugând că ''au existat cu siguranţă greşeli făcute în trecut''. Referirea pare făcută la adresa predecesorului său, conservatorul Wolfgang Schauble, cunoscut de mulţi în UE ca acela care a adoptat linia dură împotriva Greciei atunci când se lupta să rămână în zona euro, dar şi supervizor al des-criticatei politici a unui masiv surplus comercial german.
Partenerii comerciali ai Germaniei şi instituţiile internaţionale ca FMI, au invitat în mod regulat Berlinul să cheltuie şi să investească mai mult pentru a mări cererea şi a stimula indirect alte economii. Autorităţile germane, în acelaşi timp, au susţinut că surplusul comercial reflectă forţa brandului ''made in Germany'' şi au insistat că e puţin ce se face pentru influenţarea cheltuielilor societăţilor comerciale şi a cetăţenilor înşişi.
După opt ani de conducere CDU la ministerul Finanţelor, Merkel a trebuit să cedeze gestiunea social democraţilor pentru a putea ajunge la un acord pentru aşa-numita Grosse Koalition, hotărâre care a supărat pe mulţi în interiorul partidului cancelarei. Mulţi conservatori se tem că SPD (social democraţii) pot slăbi politicile lor asupra controlului datoriilor, dar Olaf Scholz a dorit să asigure din acest punct de vedere, garantând că partidul său va rămâne ataşat la echilibrul bugetului Statului federal. ''Social democraţii vor finanţe solide'', a declarat el în interviu. Acordul Grosse Koalition prevede 46 miliarde de euro destinate investiţiilor pentru dezvoltarea economică şi socială.