Negocierile din Gaza eșuează lamentabil. Cum reacționează populația

Negocierile din Gaza eșuează lamentabil. Cum reacționează populația Benjamin Netanyahu. Sursă foto: Facebook.com/Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se confruntă cu furie în Israel și în străinătate din cauza modului în care a gestionat discuțiile privind o încetare a focului în Gaza, care au eșuat, în timp ce au crescut temerile că criza s-ar putea transforma într-un război cu Iranul, au declarat trei oficiali israelieni.

Diviziunile dintre Netanyahu și instituțiile din domeniul apărării cu privire la un acord, care ar putea contribui la dezamorsarea crizei în creștere care riscă să cuprindă Orientul Mijlociu, au ieșit la iveală, de asemenea, în remarci publice și în spatele ușilor închise, în schimburi de replici furibunde divulgate sâmbătă presei israeliene.

Decizii grele pentru Netanyahu 

În ultimele patru săptămâni, trei oficiali israelieni, unul din echipa de negociere și doi care cunosc îndeaproape discuțiile, și-au exprimat îngrijorarea că politica subminează șansele unui acord. "Sentimentul este că prim-ministrul evită să ia o decizie cu privire la acord și nu face presiuni pentru a-l obține cu toată forța", a declarat unul dintre oficiali duminică pentru Reuters. Unii dintre partenerii de coaliție de extremă dreapta ai lui Netanyahu au amenințat stabilitatea guvernului în cazul în care războiul se încheie înainte ca Hamas să fie învinsă.

Netanyahu a declarat în repetate rânduri că eliberarea celor 115 ostatici rămași în Gaza de la atacul asupra Israelului condus de Hamas la 7 octombrie, care a declanșat războiul, este o prioritate absolută. Cu toate acestea, problema a devenit mai urgentă, deoarece războiul din Gaza amenință să se transforme într-un conflict regional mai amplu, ca urmare a creșterii dramatice a tensiunilor dintre Israel și Iran în cursul săptămânii trecute. Atacatorii din 7 octombrie au ucis 1 200 de persoane și au luat în captivitate mai mult de 250, potrivit cifrelor israeliene. Autoritățile sanitare din Gaza, conduse de Hamas, spun că peste 39 000 de palestinieni au fost uciși de atunci în luptele din enclava de coastă dens populată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tensiuni la vedere

Tensiunile dintre Netanyahu, care insistă că protejează securitatea Israelului, și unii membri ai echipei sale de negociere au fost scoase la iveală în declarațiile sale publice de duminică. "Sunt pregătit să merg foarte departe pentru a ne elibera toți ostaticii, menținând în același timp securitatea Israelului", a declarat Netanyahu în cadrul unor declarații televizate la reuniunea cabinetului său. "Angajamentul nostru este în contrast total cu scurgerile de informații și cu informările mincinoase privind problema ostaticilor noștri".

Eforturile Statelor Unite, Egiptului și Qatarului de a ajunge la un acord între Israel și Hamas au luat amploare în luna iulie, dar de atunci aproape s-au oprit după ce au fost introduse noi condiții la un cadru convenit prezentat de Washington în luna mai. Cadrul implică trei etape, prima dintre acestea fiind o încetare a focului de șase săptămâni și eliberarea femeilor, bătrânilor și ostaticilor răniți în schimbul sutelor de prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

Noi condiții

Însă surse au declarat pentru Reuters că printre punctele de divergență se numără o nouă condiție israeliană, conform căreia palestinienii strămutați ar trebui să fie examinați atunci când se întorc în nordul enclavei când începe încetarea focului. Uciderea miercuri a liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran a complicat și mai mult lucrurile, deși grupul militant nu a închis complet ușa negociatorilor. "Vom continua să aplicăm presiuni militare asupra Hamas și a figurilor sale de rang înalt, până la returnarea tuturor ostaticilor noștri și atingerea tuturor obiectivelor de război", a declarat Netanyahu. "Oricine dorește eliberarea ostaticilor noștri trebuie să facă presiuni asupra Hamas, nu asupra guvernului Israelului". Remarcile lui Netanyahu au venit ca răspuns la o serie de rapoarte apărute în weekend. Unul dintre acestea, realizat de N12 News, l-a citat pe președintele american Joe Biden spunându-i lui Netanyahu, în timpul convorbirii telefonice de joi, să "nu mă mai prostească" cu privire la avansarea negocierilor. Biroul lui Netanyahu a declarat că acesta nu comentează conversațiile sale cu președintele american. Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta comentariile, care au fost, de asemenea, raportate de ziarul Haaretz, citând un înalt oficial al administrației Biden. "Persoanele care scurg aceste lucruri din reuniuni doresc să facă presiuni asupra prim-ministrului pentru a încheia o afacere proastă. Dar ceea ce fac aceste scurgeri este să încurajeze Hamas să adauge din ce în ce mai multe cereri", a declarat luni un al patrulea oficial israelian pentru Reuters.

Linia roșie

Un al doilea raport N12 a citat șefii securității israeliene, inclusiv ministrul apărării Yoav Gallant și șeful serviciului de securitate internă Shin Bet, Ronen Bar, punând la îndoială, în timpul unei întâlniri de miercuri, angajamentul lui Netanyahu față de un acord privind ostaticii. Potrivit raportului, Gallant i-a spus lui Netanyahu că noile condiții pe care le-a introdus au făcut imposibilă o înțelegere. Shin Bet a refuzat să comenteze discuțiile cu ușile închise. Biroul lui Gallant nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Însă, în declarațiile publice, Gallant și șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, au ținut să precizeze că, după luni de zile de luptă împotriva Hamas în Gaza, forțele pot face față oricăror provocări ridicate de o încetare a focului, subliniind în același timp importanța încheierii unui acord care ar duce la eliberarea ostaticilor. Mesajele lor din ultimele săptămâni au fost în contrast puternic cu Netanyahu, care și-a citat frecvent "liniile roșii" privind securitatea Israelului în orice acord. Acesta a negat introducerea de noi condiții și a împărțit vina cu Hamas pentru impasul în care se află. "Am insistat asupra liniilor noastre roșii și vom continua să insistăm asupra lor - atât în fața dușmanilor noștri, cât și a prietenilor noștri", a declarat Netanyahu duminică.

Revista presei
Parisul la răscruce