Acest lucru nu împiedică, însă, ca între Statele Unite și jihadiști să aibă loc discuții secrete pentru a determina comandanții și forțele operaționale ISIS să părăsească Raqqa și să se mute în Al-Mayadin și Abu Kamal, aflate în sud-estul Siriei, scrie Debka.

Milițiile kurde

Negocierile ar avea loc prin intermediul Forțele Democrate Siriene (FDS), sprijinite și antrenate de Statele Unite și dominate de puternicele miliții kurde YPG, aliate cu arabi sirieni.

Drept urmare, în Raqqa ar fi rămas puțini combatanți ISIS, susține Debka.

Există trei motive pentru care Washigtonul permite ca aceste negocieri să aibă loc:

1. Un acord de evacuare a forțelor ISIS ar grăbi cucerirea Raqqa și, cel mai important, cu un număr minim de victime.

2. Evacuarea Raqqa ar lăsa aproape întregul teritoriu controlat de kurzi din nordul Siriei curățat de jihadiști. Forțele americane și aliații lor kurzi vor putea astfel controla sectorul nordic al zonei de frontieră Siria- Irak.

Între Erdogan și Putin

Forțele speciale americane și iordaniene, în alianță cu grupări de rebeli sirieni antrenați de Washington, au purtat o campanie similară în sectorul sudic al frontierei.

3. Dacă Raqqa este cu cerită fără luptă, Statele Unite se pot dispensa de aliații kurzi, ceea ce ar îndepărta un important impediment din demersul lui Donald Trump de a stopa apropierea rapidă a președintelui turc Recep Erdogan de liderul rus Vladimir Putin.

Pentru Erdogan, orice victorie militară și orice câștig teritorial al kurzilor reprezintă un puternic semnal de alarmă, de aceea se opune categoric participării kurzilor la ofensiva de eliberare a Raqqăi.

Negocieri de 10 zile

Negocierile cu ISIS se desfășoară de 10 zile, susține sursa citată. Acest lucru nu este însă pe placul rușilor, care urmăresc să împiedice o apropiere dintre Trump și Erdogan.

De aceea, au asediat orașul strategic Tabqa (la 50 km de Raqqa), unde evacuarea jihadiștilor începuse deja, tocmai pentru a zădărnici înțelegerea.