Negocieri pe Constituție: „Plecăm!” „E treaba voastră”
- Adam Popescu
- 16 martie 2010, 09:16
PSD şi PNL au bifat etapa consultărilor pe tema revizuirii Constituţiilor, dar şi-au lăsat propunerile în plic la Cotroceni. Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au retras ieri de la negocierile cu preşedintele Traian Băsescu sub pretextul că independenţii nu au ce căuta la discuţii.
Prima rundă de negocieri politice privind revizuirea Constituţiei a fost un eşec. Liderii opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au plecat de la consultările de ieri de la Cotroceni, lăsându-l pe şeful statului să discute doar cu partidele din arcul guvernamental.
În ciuda dezacordului, preşedintele Traian Băsescu a remarcat existenţa unui „consens politic”: toate partidele sunt de acord cu necesitatea revizuirii Constituţiei, chiar dacă au viziuni diferite despre cum ar trebui procedat.
„E un proces de negociere”, a precizat Traian Băsescu, arătându- se dispus să discute absolut orice propunere cu excepţia uneia singure „nenegociabile”: trecerea la parlamentul unicameral, decizie impusă de rezultatul referendumului de pe 22 noiembrie 2009.
Mărul discordiei: unicameralismul
Unicameralismul reprezintă însă şi punctul de divergenţă maximă între şeful statului şi opoziţie. PSD şi PNL se declară partizanii acerbi ai formulei de parlament bicameral. În opinia liderilor PSD, bicameralismul este unul dintre „elementele nenegociabile”, punct de vedere precizat şi în documentul despre viziunea socialdemocraţilor despre revizuirea Constituţiei, lăsat pe masa preşedintelui înainte de a se retrage de la consultări. Mai mult, chiar UDMR, formaţiune din coaliţia de guvernământ, pledează pentru menţinerea actualei formule a legislativului. O altă idee care desparte viziunea şefului statului de cea a opoziţiei PSD-PNL este aceea a modului de alegere a preşedintelui. PNL susţine ideea unei republici parlamentare, iar preşedintele să nu mai fie ales prin vot direct, ci de către parlamentari.
Această propunere a fost susţinută până ieri-dimineaţă şi de PSD. Social-democraţii s-au răzgândit şi au renunţat la ea. „Republica parlamentară”, o idee mai veche a lui Adrian Năstase, nu se mai regăsea ieri printre propunerile cu care Victor Ponta a ajuns la Palatul Cotroceni.
Independenţii, un pretext
Aceste poziţii divergente nu au mai ajuns să fie discutate ieri de şeful statului şi reprezentanţii opoziţiei. Poate şi pentru că ele au fost declarate de susţinătorii lor drept nenegociabile, iar discuţiile nu-şi aveau rostul. Astfel, invocând pretextul prezenţei la discuţii a grupului parlamentarilor independenţi condus de ministrul Gabriel Oprea, Crin Antonescu şi Victor Ponta s-au ridicat şi au plecat. În opinia preşedintelui PSD, acest „grup de adunătură” nu avea ce căuta la Cotroceni deoarece nu a fost legitimat prin alegeri, ca restul partidelor parlamentare. „Treaba voastră!”, le-ar fi replicat Băsescu nemulţumiţilor care părăseau sala.
„Excluderea unui grup parlamentar este antidemocratică. Acestea sunt reacţii de început ale unor preşedinţi de partid proaspăt aleşi care doresc să-şi fixeze statutul în raport cu guvernul. Numai că aici nu erau la guvern, ci la consultări pe probleme de interes naţional”, a comentat, la final, şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a luat act de nemulţumirea liderilor PNL şi PSD, arătându-se interesat să le cunoască punctele de vedere privind revizuirea Constituţiei, într-o nouă întâlnire, astăzi, la Cotroceni.