Negocieri murdare la DNA. Îl torni pe Dragnea, scapi de închisoare. Cine a primit „oferta”?
- Dragos Manea
- 5 iunie 2020, 08:19
Fostul primar al municipiului Iași, George Nichita, a povestit cum a fost obligat de DNA să facă denunțuri grele pentru a scăpa de ani grei de închisoare, pentru care ar fi fost acuzat pe nedrept.
Jurnaliștii de la Lumeajustitiei au scos la iveală cazul lui Gheorghe Nichita, fostul edil al municipiului Iași, care la prima vedere pare a fi instrumentat de fostul procuror DNA Claudia Roșu.
În primul rând, Gheorghe Nichita ar fi demonstrat public că acuzațiile care i se aduc nu sunt solide, demontând în fața instanței întreg cazul. Pe parcursul unei declarații de aproape 4 ore, fostul primar a povestit cu lux de amănunte cum s-a desfășurat ancheta, în urma căreia soacra sa a murit din caza stresului, iar soția s-a îmbolnăvit și a fost nevoită să treacă din nou printr-o operație.
Edilul a făcut declarația pe data de 4 iunie 2020 în fața judecătorilor Adina Adriana Radu și Alin Benone Raduinea, de la Curtea de Apel București și a demontat punctual toate acuzațiile aduse de DNA în dosarul UTI-IBC.
Acesta a mai făcut cunoscut și faptul că Claudia Roșu i-ar fi cerut „verde în față” să facă anumite denunțuri grele pentru a scăpa de anii de închisoare. Printre cei care ar fi trebuit turnați se numără Victor Ponta, Olguța Vasilescu, dar mai ales Liviu Dragnea. De asemenea, procurorul i-ar fi lăsat la „libera alegere” și un ministru cu greutate pentru a completa denunțurile și a scăpa de pușcărie.
Acuzațiile de luare de mită i se aduc în contextul proiectului cu fonduri europene privind Sistemul de Management al Traficului din municipiul Iași, în legătură cu care DNA susține că fostul edil ar fi tras foloase materiale, dar realitatea ar fi alta.
Complexitatea proiectului care a implicat un număr foarte mare de persoane ar fi făcut imposibilă luarea de mită de care se vorbește, la mijloc fiind implicată și foarte multă birocrației, care l-ar fi împiedicat pe Nichita să-i influențeze cu ceva pe cei implicați.
Proiectul fiind finanțat din fonduri UE, Uniunea Europeana impusese niște criterii stricte pentru finanțare și monitoriza îndeaproape licitația și implementarea. Dar aspectul cel mai important relevat de Gheorghe Nichita în fața completului de judecată îl reprezintă faptul că, potrivit legislației, el nu putea nici să se implice în negocierea și implementarea proiectului, nici să refuze ori să tergiverseze implementarea până la primirea presupusei șpăgi.
Altfel, fostul primar ar fi fost acuzat de abuz în serviciu. Dar aceste lucruri au fost deja confirmate de către toți angajații Primăriei Municipiului Iași care au dat declarații de martori în acest proces. Cu toții au arătat că întreaga procedură s-a derulat între UTI-IBC și departamentele de specialitate din primărie.