Theodor Stolojan şi-a depus pe nepusă masă mandatul de premier desemnat, după ce PD-L şi PSD se înţeleseseră să facă guvern împreună.

Nu era prima dată când Stolojan se răzgândea subit, el făcând acelaşi lucru în 2004 când a renunţat la candidatura la preşedinţie în favoarea lui Traian Băsescu.

Răzgândirea lui Theodor Sto­lojan a dat naştere la tot felul de zvonuri, unul mai spectaculos decât altul.

S-a vorbit, ca şi în 2004, de o boală gra­vă care îl lovise peste noapte pe premierul desemnat, dar şi de faptul că Bru­xelles-ul nu-l vrea pe Stolojan şef la guvern. Pe holurile Parlamen­tului s-au vehiculat tot felul de variante care se doreau o explicaţie la retra­gerea subi­ta a prim-minis­trului desemnat.

De la primele ore ale dimineţii de 15 decembrie 2008, ziariştii au fost anunţaţi că şedinţa Biroului Naţional Permanent al PD-L se amână. După o oră, reuniunea avea loc pentru anunţarea retragerii din fruntea viitorului Guvern a lui Stolojan.

Imediat au apărut zvonurile. Cum Theodor Stolojan era palid şi privea în gol a dus la concluzia că problemele de sănătate sunt cele care l-au determinat să renunţe la postul mult râvnit de premier. Pesediştii au plusat susţinând, pe surse, că în timpul negocierii programului de guvernare prim-ministrului desemnat i s-a făcut rău, nereuşind să se mai concentreze la discuţiile purtate cu partenerii de coalişie. Alţi social-democraţi au pus diagnosticul bolii lui Stolojan, Alzheimer. Alţii s-au limitat doar la o cădere nervoasă.


"Nu mai putea să numere până la 23 şi s-a supărat că nu reuşea să se concentreze asupra ofertei de guvernare. În cele din urmă a abandonat negocierile bâjbâind câteva cuvinte de neînţeles", povestea un pesedist de vază.

Unii şi-au adus aminte că, în timpul campaniei electorale, Stolojan a mai avut o cădere. La Ploieşti, Stolojan petrecuse mai bine de opt ore cu un candidat, prezentându-l electoratului. Seara, cei doi au participat împreună la o emisiune tv, iar Stolojan i-a lăsat cu gura căscată pe cei prezenţi întrebând cine e omul de lânga el. Era chiar candidatul alături de care petrecuse întreaga zi. Cei care nu se pricepeau la medicină vorbeau de nemulţumirile lui Stolojan referitoare la clauzele protocolului dintre Alianţa PSD-PC şi PD-L. Premierul desemnat ar fi încercat să puna în fruntea a cinci ministere apropiaţi de ai săi, însă acest lucru nu a fost agreat de liderii partidului.

Bursa zvonurilor a escaladat ajungând la semnale primite de Traian Băsescu de la preşedintele Statelor Unite ale Americii.

Cu puţin înainte de ora 12, Stolojan anunţa public că şi-a depus mandatul de premier desemnat la şeful statului. "Argumentul meu este că cei doi preşedinţi care au semnat parteneriatul trebuie să îşi asume garanţia asumării acestui parteneriat prin cele doua funcţii de prim-ministru si de presedinte al Senatului", a pus Stolojan capăt zvonurilor. El a adăugat că vrea să dea o speranţă generaţiei tinere, care să intre în politica mare. El a încheiat precizând că preşedintele Băsescu era singurul care va decide cui să încredinţeze mandatul de prim-ministru.

Aşa a ajuns Emil Boc şef peste guvern.