Negocieri complicate în UE. Toată lumea își dorește, dar nimeni nu prea vrea

Negocieri complicate în UE. Toată lumea își dorește, dar nimeni nu prea vrea

Discuții foarte importante pentru viitorul UE au avut loc la Bruxelles

Planul de relansare economică post-coronavirus este departe de-a fi adoptat. Liderii europeni au discutat în acest weekend la Bruxelles, multe dintre problemele pe care le-a creat pandemia și modalitățile în care țările Uniunii Europene pot să depășească momentele dificile. Conform unei sinteze făcute de Klaus Iohannis, președintele României, toată lumea își dorește să se ajungă la un acord, dar până la realizarea planului este cale lungă.

„Vestea bună, după părerea mea, este că toată lumea îşi doreşte să ajungem la un acord, dar de acolo până la acordul propriu-zis se pare că mai este mult de negociat, sunt teme foarte complicate, ca să se înţeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord. Nu se discută doar despre cuantum, despre sume, se discută, spre exemplu, foarte aprins despre proporţia între granturi, adică fonduri, practic, nerambursabile şi împrumuturi pentru fiecare ţară şi suma totală”, a declarat șeful statului.

De asemenea, al a mai menționat că „Se discută foarte intens despre condiţiile de acordare a acestor sume, aşa-numitele condiţii de gestionare sau de guvernanţă a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naţionale, alţii îşi doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate.”

Ne puteți urmări și pe Google News

În discuții a mai fost adusă și tema „statului de drept”. „Ca o notă, pentru România, statul de drept nu este o problemă şi nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut şi prin schimbările politice care s-au făcut. Deci, iată, la acest capitol stăm bine”, a mai declarat șeful de la Cotroceni.

„Deocamdată se negociază şi astăzi în formate mai mici, urmând ca peste puţin timp să începem un nou plen, să verificăm în ce măsură putem să facem progrese şi în ce măsură poziţiile statelor membre şi ale grupurilor se pot apropia şi, în final, armoniza. Pentru România, pentru mine, pentru echipa cu care am venit aici, în continuare temele prioritare sunt aceleaşi”, a mai afirmat Iohannis, care a explicat că țara noastră are mare nevoie de bani.

„Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanţiale, avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, şcoli şi aşa mai departe, avem nevoie de fondurile pentru agricultură, fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România, dar, evident, avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorare economică.”