Negocierea în lei, punctul de cotitură pe piaţa chiriilor

Negocierea în lei, punctul de cotitură pe piaţa chiriilor

Cei care şi-au negociat chiriile în moneda europeană ar vrea acum să treacă la lei, speriaţi de posibilitatea ca valoarea euro să ajungă la 5-6 lei.

Creşterea cursului euro, până la atingerea unui prag istoric de 4,3 lei, a stârnit panică printre românii care stau cu chirie şi plătesc în euro. "Să negociez cu proprietarul o reducere sau să-i propun trecerea la lei?", este întrebarea celor care stau sub acoperişul altora. Asta cu toate că, după un calcul, diferenţa nu ar fi foarte mare.

De exemplu, cine a închiriat o garsonieră cu 300 de euro în luna ianuarie, când cursul mediu era de 4,1, pierde acum în jur de 30 de lei. Însă teama chiriaşilor este alimentată de previziunile sumbre lansate de analiştii financiari, care spun că, e posibilă o creştere a euro până la 5-6 lei. În aceste condiţii, diferenţa va fi între 250 şi 550 de lei.

Negociaţi, dar nu uitaţi de contract

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţii de pe piaţa imobiliară spun că fiecare trebuie să gândească foarte bine pasul pe care vrea să-l facă. "Se simte o oarecare agitaţie din partea chiriaşilor. Vă dau exemplul celor care îşi caută acum o casă: foarte mulţi insistă să plătească în lei sau negociază cu 50 de euro mai puţin. Şi mulţi dintre cei care au contracte vechi încearcă să le schimbe din euro în lei. Unii proprietari acceptă, alţii - nu. Pe piaţă sunt vehiculate multe informaţii, mai ales pe fondul acestei creşteri a monedei euro. Dacă proprietarul acceptă plata în lei, e OK. Însă totul să se facă în baza unui contract, care să nu-i dea cale de răzgândire. Ai fixat o chirie, pe aia o plăteşti pe toată durata contractului. Există şi aici un risc pentru chiriaşi. Dacă euro scade?!", explică Daniel Eremia, agent imobiliar.

Nu se lasă! Mulţi chiriaşi însă au început deja negocierile cu proprietarii, unii însă fără succes. "De doi ani stau în aceeaşi garsonieră, în zona Titan. La început am plătit 225 de euro, apoi mi-au mărit chiria la 300. Evident, când am reînnoit contractul. Eu am acceptat. Acum, când îi rog să mai lase la preţ, se codesc. Ambele tabere pândim cursul valutar, că nam chef să mă mut!", îşi povesteşte eşecul negocierilor Eliza Mihai, chiriaşă de vreo 7 ani.

Dan Preda, funcţionar la stat, a fost norocos când şi-a găsit un apartament cu 300 de euro în Cotroceni, dar scăderea lefei i-a ucis bucuria: "I-am luat la sentiment, că nu mai am bani de pâine. Degeaba, nu voiau să cedeze nici 10 euro. Mi-au sugerat să mă las de fumat, dar până la urmă s-au îndurat şi îmi iau cu 35 de euro mai puţin". Mai norocoşi ar putea fi cei care închiriază acum. Proprietarii pot fi de acord, în cele din urmă, să stabilească un preţ fix în lei, atenţionând însă că dacă scade euro... sunteţi dumneavoastră în pierdere.

COMPARAŢIE

Evoluţia preţurilor în funcţie de valoarea monedei europene