Necunoscutele din BRICS. Aderă Turcia sau nu?

Necunoscutele din BRICS. Aderă Turcia sau nu?BRICS / Sursa foto: Arhiva EvZ

Necunoscutele din BRICS. Lumea este pe punctul de a se rupe în două, dacă aș putea spune așa! În perioada 22-24 octombrie, numeroși lideri din țările islamice vor participa la summitul BRICS care va fi organizat în Kazan, capitala Tatarstan.

Manevrele lui Putin în grupul BRICS

La reuniunea înalților reprezentanți pentru securitate din țările BRICS, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că „Nu putem ignora interesul crescând pentru BRICS al tot mai multor țări. Până în prezent, peste 30 de țări, mai exact 34 de țări, au anunțat că sunt interesate să participe într-un fel sau altul la activitățile grupului nostru”.

Trebuie precizat că marea majoritate a țărilor care și-au declarat, atât oficial cât și semi-oficial, intenția de a adera la BRICS sunt musulmane. Acest lucru ar putea cauza actualizarea situației actuale politice și strategice a BRICS.

Această actualizare ar putea duce dimensiunea BRICS la un nivel multi confesional - creștin, islamic, confucianist, taoist, budist, hinduist! Trebuie subliniat că dintre cele 34 de țări care și-au depus candidatura, 28 sunt musulmane...

Potrivit statutului BRICS, președinția rotativă a grupului durează un an.

Grupul BRICS ar putea fi dominat de țări musulmane

Deși BRICS s-a născut în scopul unui parteneriat comercial, este pe cale să devină un centru de putere politică în fața evoluțiilor globale. Este destul de interesant că țări islamice importante precum Emiratele Arabe Unite, Egipt și Iran sunt în acest „parteneriat”!

În cazul în care la summitul de la Kazan vor fi acceptate candidaturile celor 28 de state islamice, organizația se va transforma într-un parteneriat foarte important BRICS-Islam. Ceea ce înseamnă că BRICS va deveni un parteneriat comercial + politic.

Xi Jinping, China

Xi Jinping, China / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Este foarte interesant de văzut cum vor reacționa SUA și UE în cazul în care BRICS va căpăta o asemenea amploare. Această evoluție ar putea da peste cap toate planurile politice și comerciale ale Occidentului. Chiar acesta este obiectivul Rusiei și al Chinei!

Între timp, și liderul palestinian Mahmud Abbas a decis să participe la reuniunea de la Kazan iar Palestina este una dintre țările care au formulat o cerere de aderare la grup. Acesta este un pas neașteptat care include semnificații strategice profunde.

Iran ar putea instrumenta grupul contra Israelului

Acum vine în minte următoarea întrebare: cum va evolua relația Israel - Iran?

Pentru că după summitul de la Kazan, Israelul va avea în față un Iran mai puternic politic și strategic. Iranul, care urmărește să dețină puterea de a dirija deciziile pe care le iau țările membre în Orientul Mijlociu, își face de mult acest calcul.

Pentru că Iranul nutrește o dușmănie istorică și profundă față de Israel și de multă vreme are dilema dacă să atace sau nu această țară. BRICS este acum o oportunitate pentru Iran. Teheranul vrea să colaboreze cu țările islamice membre și să încercuiască Israelul din punct de vedere politic, militar și comercial. Iranul care va încerca să obțină sprijin de la țările islamice, va testa astfel sinceritatea acestor țări!

Ce va putea face Occidentul contra unui BRICS dominat de aversari

Vor putea Israelul, Occidentul și SUA să respingă noile evoluții din regiune? Dacă se realizează scenariul Iranului, Israelul va fi prins! Va ajunge o țară care nu va mai avea altă ieșire decât Mediterana.

Situația stă în felul următor: din cauză că Turcia nu a confirmat clar dacă a cerut sau nu să adere la BRICS, deocamdată lipsește cel mai important element al scenariului iranian. Presa din Rusia insistă că Turcia și-a depus candidatura.

După summitul BRICS+ de la Kazan, echilibrul global de forțe se va înclina către Asia, iar organizația va deveni un important și puternic centru politic. Pe scurt, echilibrul global poate fi zdruncinat.

Summitul de la Kazan poate aduce multe lucruri...

(Autor Meryem Aybike Sinan, Turkiye Gazetesi; Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)