Necazurile matrimoniale împărătești. Și fiul lui Carol Quintul a avut probleme în căsnicie

Necazurile matrimoniale împărătești. Și fiul lui Carol Quintul a avut probleme în căsnicie Filip al II-lea / sursa foto: wikipedia

Fiul Împăratului Carol Quintul și necazurile matrimoniale. Cum a încercat Filip al II-lea al Spaniei să devină rege al Angliei

Fiul Împăratului Carol Quintul și necazurile matrimoniale. Cum a încercat Filip al II-lea al Spaniei să devină rege al Angliei

Filip al II-lea de Habsburg s-a născut la 21 mai 1527, ca fiu al lui Carol Quintul, marele împărat romano-geman și al Isabelei de Portugalia. A venit pe lume la Valladolid. Despre Filip al II-lea a rămas faptul că a fost mereu un suveran care-și cântărea foarte bine măsurile și deciziile. Era și foarte greu dacă nu ar fi făcut asta, deoarece se spunea că în imperiul lui, „Soarele nu apune niciodată”. Evident, a început să domnească din 1554, în Regatul Celor Două Sicilii (Italia de la Neapole, spre Calabria și Insula Sicilia). Doi ani mai târziu, urca pe tronul Spaniei.

Fiul lui Carol Quintul, supranumit „Filip cel Prudent”

Pe lângă aceste titluri, a fost co-regent al Angliei, sub Maria Tudor, fiica lui Henric al VIII-lea, al cărei soț a devenit în 1554. Căsnicia a durat până în 1558, la moartea ei. Ea a fost urmată de sora ei vitregă, Elisabeta I Tudor, iar Filip al II-lea a rămas rege al Spaniei. A fost Căpitan General în Chile, între 1554 și 1556, Din 1580, a fost rege al Portugaliei, unite în uniune personală cu Spania. A mai condus și Cele 17 Provincii  din 1556 până în 1581.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiul lui Carol Quintul și eșecul primelor două căsnicii

Fiul lui Carol Quintul, Filip al II-lea s-a căsătorit prima dată în 1543 cu Maria de Portugalia, verișoara sa. Căsnicia a consfințit Uniunea Personală Spania-Portugalia, perpetuată până în 1640. Din păcate, Maria a murit în 1545. În scurta lor căsnicie, Maria l-a născut pe Don Carlos, care din cauza rudeniei părinților săi, mai exact din cauza cosangvinizării, s-a născut cu grave probleme mintale.

A trăit 23 de ani, din care ultmele 7 luni din viață într-o închisoare izolată, fiind subiectul ulterior al unor opere literare și muzicale, numite generic Don Carlos, scrise de Friedrich Schiller, Don Carlo, compusă de Giuseppe Verdi. Legenda Neagră este o operă anonimă cu referire tot la tragica viață a lui Don Carlos.

Nici căsătoria cu Maria Tudor a Angliei nu a fost mai fericită, aceasta murind după numai patru ani. Filip al II-lea a fost dezamăgit pentru că a pierdut practic controlul asupra Angliei, pe care n-a putut să o țină sub imfluență catolică, din cauza cumnatei sale, Elisabeta, protestantă convinsă, care vedea în protestantism dreptul la independență al Angliei față de Curia Papală. Va încerca în 1588, să cucerească Anglia, dar Elisabeta, a câștigat, având în fruntea flotei sale un celebru amiral, corsar, Sir Francis Drake.

Fiul lui Carol Quintul și ultimele două căsnicii. Distrugerea liniei de Habsburg din Spania

A treia sa soție a fost fiica reginei Franței Caterina de Medici și a regelui Franței, Henric al II-lea. S-a numit Elisabeta de Valois. Au avut cinci copii, în timpul căsniciei dintre anii 1559 și 1568. Soția sa a murit din cauza unui avort în 1568. Din păcate, cu ea nu a avut băieți ci doar fete. singurul băiat ar fi fost cel avortat și din cauza căruia a și murit.

În 1570-1580, a fost căsătorit cu Ana de Austria, nepoata sa directă. A avut patru fii și o fiică. Primii trei fii  și ultima fiică au murit de tineri. Regina a murit la nașterea ultimei fiice, Maria în 1580. Singurul moștenitor care a dus moștenirea mai departe a fost Filip al III-lea, care a trăit între 1578 și 1624, devenit rege al Spaniei.

Căsătoria dintre Filip II și Ana de Austria a fost una din cele rrei căsătorii dintre unchi și nepoate care au făcut să se stingă Dinastia de Habsburg din Spania, deoarece toate aceste trei căsătorii au afectat sănătatea strănepotului lui Filip II, Carol II al Spaniei.

Filip al II-lea a murit la 13 septembrie 1598, la aproape 72 de ani din cauza unui cancer.