Necaz pentru pușcăriași. Vizitele intime, condiționate de virusul ucigaș

Necaz pentru pușcăriași. Vizitele intime, condiționate de virusul ucigaș

Pentru o vizită intimă, persoana care vizitează un deținut trebuie să aibă asupra sa un document medical certificat de un medic în specialitatea „Boli infecțioase”

Actul se eliberează în baza unor analize medicale – din care să rezulte că persoana vizitatoare nu este infectată cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit unui anunț al Administrației Naționale a Penitenciarelor,  documentul trebuie să fie emis cu cel mult trei zile înainte de acordarea dreptului la vizita intima.

Mai mult, cînd se va prezenta la penitenciarul unde este deținut condamnatul sau condamnata – după caz – persoana vizitatoare va trebui supusă unui „triaj epidemiologic” și va completa un chestionar pentru evaluarea riscului. În cazul în care aceasta prezintă simptome specifice infecțiilor respiratorii, vizita va fi replanificată.

Vizitatorul, trebuie să poarte mască și mănuși de protecție

Ne puteți urmări și pe Google News

Deplasarea către spațiul destinat acordării vizitelor intime se va realiza pe un itinerar dinainte stabilit. Pe parcursul deplasării către camera cu patul conjugal – sau concubinal, după caz – persoana vizitatoare are obligația de a purta echipamentul individual de protecție, adică: mască, mănuși și vizieră – după caz. Potrivit ANP, spațiile destinate acordării dreptului la vizită intimă vor fi dotate cu soluții pentru dezinfectare și săpun, iar acestea vor fi dezinfectate și aerisite înainte și după fiecare vizită intimă.

Deținutul, restricții după exercitarea dreptului la vizită intimă

Prin formularea cererii de acordare a dreptului la vizită intimă, persoana privată de libertate, adică pușcăriașul, trebuie să-și dea acordul în scris că 14 zile după consumarea vizitei intime va fi separat de restul colegilor de detenție, ca să fie monitorizat și că va fi supus unei testări pentru depistarea COVID-19, după minim 5 zile de la efectuarea vizitei intime.

Dreptul la „Vizita intimă” al persoanei private de libertate este reglementat în legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate.