Ultima DEZVĂLUIRE despre Neagu Djuvara, în predica de la înmormântare. MOMENTUL de CUMPĂNĂ din tinerețea regretatului istoric și intervenția unui preot-martir
- Ramona Danciulescu
- 28 ianuarie 2018, 14:55
Cunoscut ca un om profund credincios, Neagu Djuvara a întâmpinat o neașteptată problemă atunci când s-a căsătorit cu o tânără din Franța, de religie catolică.
Însă a fost ajutat, atunci, de Monseniorul Vladimir Ghika, preotul mort ca martir în temnița comunistă de la Jilava și beatificat de Vatican, cu care Neagu Djuvara era rudă.
„Cu câțiva ani în urmă, l-am văzut pe Neagu Djuvara în această biserică, de mai multe ori la slujba de duminică (…).Am primit mai târziu, cu surprindere, un telefon din partea sa pentru a-mi cere îngăduința de a mă vizita. Am acceptat să ne vedem și, deși mă rușinam de tinerețile mele, cum spunea profetul, am avut parte de o întâlnire dintre acelea în care Dumnezeu este prezent cu certitudine între interlocutori, scriind taina inimilor. Am putut afla astfel cum s-a petrecut căsătoria domnului Djuvara la Paris cu o franțuzoaică catolică și cât de importantă a fost întâlnirea cu Monseniorul Ghika” a spus, în predica de înmormântare, Preasfinția Sa Mihai Frățilă, potrivit Episcopiabucurești.ro.
„Mi-a mărturisit că ar fi dorit o dublă cununie – la catolici și la ortodocși -, dar era mare strictețea și nu s-a putut. Ținând, pe drept cuvânt, la ritul său (ortodox sau bizantin cum i se mai poate spune), mama sa, născută Grădișteanu, știind că problemele sunt făcute să-și afle rezolvarea, l-a sfătuit să-l caute pe Monseniorul Vladimir Ghika, cu care erau rude. Monseniorul, care avea dreptul de a celebra în cele două rânduieli liturgice, a găsit soluția de a celebra căsătoria catolică după ritul bizantin al mirelui. Astfel, prin înțelepciunea prelatului român, mirii, fără să aibă vreo afiliație propriu-zis greco-catolică, au avut parte de statura și stilul Bisericii Unite. Cununia domnului Djuvara de pe 3 iulie 1937, a avut loc cu bine la Paris într-o capelă catolică de rit bizantin, la doi pași de Cartierul latin”, a continuat Mihai Frățilă, episcopul greco-catolic de București, după cum mai scrie sursa citată.
Preasfinția Sa este de părere că Monseniorul Ghika este unul dintre oamenii care au reușit să-i schimbe viața regretatului Neagu Djuvara și care l-a făcut să-și păstreze valorile și să nu se abată de la convingerile religioase pe care le deținea și în care credea atât de mult.
„Întâlnirea cu Monseniorul Ghika a fost evenimentul care i-a schimbat domnului Djuvara felul de citi apartenențele și l-a deschis spre universal, fără să abdice deloc de la tradiția creștină a antecesorilor lor. Ținând cont de conformismul de la noi, dorința lui Neagu Djuvara de a fi slujit public după rânduiala Bisericii Române Unite – care împărtășește același rit cu Biserica ortodoxă -, în prezența unui cleric ortodox și a unuia romano-catolic, pare astăzi, în mod evident, din altă lume. Cu atât mai mult cu cât nu se pune deloc problema de a promova o anume imagine eclezială și nici de a da apă la moara celor care relativizează credința, ca să scape de masca supunerilor docile în fața apologeticii majoritare.
Dar a constata alegeri existențial peremptorii în viața sufletească a cuiva și, prin urmare, creatoare de bunătate, este mărturia clară a harului – dincolo de apartenențe, de mofturi istorice sau de polemici de stampă ecumenică și, mai ales, dincolo de frustrări sectare. Monseniorul Ghika, pe care Neagu Djuvara l-a prețuit atât de mult, dar și Nicolae Steinhardt sunt, pentru a-i aminti, doar două din precedentele fericite”, a mai spus Preasfinția Sa, Mihai Frățilă.
„Un suflet pentru care credința a fost asumarea unui dialog cu Dumnezeu, dar, mai ales, acel extraordinar respect pentru alteritate și cuviința vieții. Aici se află sorgintea clasei pe care azi, cu regret, desigur, dar mai ales cu gratitudine față de Dumnezeu, o așezăm în panteonul tot mai inaccesibil al oamenilor de caracter din neamul românesc.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, a încheiat episcopul greco-catolic de București.