Ne pregătim de război!? Decizie de urgență luată la Constanța. News Alert
- Feri Predescu
- 11 ianuarie 2020, 18:52
Primăria Constanța a început un amplu program de renovare a adăposturilor antiaeriene din oraș, aparent fără nicio legătură cu conflictul SUA-Iran și poziția strategică a orașului de pe malul mării. Municipalitate a început deja lucrările de reparații la șase din cele 64 de adăposturi pentru protecția constănțenilor în caz de vreun conflict armat. Până acum în cele mai multe dintre ele, oamenii își depozitau murăturile și alte provizii.
Un singur adăpost antiaerian din Constanța poate adăposti până la 200 de oameni, în funcție de suprafața fiecăruia. Municipalitatea desfășoară ample lucrări de renovare: se repară și se zugrăvesc pereții și tavanele, se înlocuiește sau se vopsește tâmplăria metalică, se montează obiecte sanitare noi, se verifică și se remediază defecțiunile la instalația electrică, se refac scurgerile sau se înlocuiesc ușile, anunță Primăria Constanța.
Șase adăposturi publice de protecție civilă din oraș vor fi reabilitate în următoarele trei luni.
Practic, la Constanța se lucrează mult mai intens decât în oricare altă parte a țării, autoritățile lăsând impresia că buncărele trebuie pregătite cât mai repede.
Adăposturile publice de protecție civilă au fost construite în anii '7o odată cu ridicarea blocurilor de locuințe iar, în timp, multe s-au deteriorat. Sunt prevăzute cu intrări standard de urgență, dar au și ieșiri speciale pentru cazul în care blocul ar fi atacat și ușa ar fi blocată de moloz.
Dar, până acum, cele mai multe dintre ele au fost folosite drept cămări în care locatarii își țineau borcanele cu murături, gemuri sau compoturi.
Nu era interzis pentru că legea spune că în timp de pace, adăposturile antiaeriene pot fi folosite și în alte scopuri, dar trebuie să fie eliberate în situații de urgență în maximum 24 de ore.
“Legea spune că unei persoane îi sunt destinate 2,5 mc aer sau 1 mp de fiecare persoană. Acesta este un adăpost de 117 mp, în concluzie, intră fix 117 persoane", a declarat reprezentanta primăriei Constanța, Cristina Dragomir, la adăpostul de apărare antiaeriană situat într-un bloc din zona de sud a orașului. Avantajul principal al acestor tipuri de adăposturi îl reprezintă grosimea pereților, construiți astfel încât să facă față atacurilor antiaeriene. Buncărele au uși metalice etanșe, grupuri sanitare, sistem de filtro-ventilație și ieșiri de salvare. (Foto-Primaria Constanta)