Ne așteaptă ce-i mai rău. Anul 2022, printre cei mai călduroși din istorie

Ne așteaptă ce-i mai rău. Anul 2022, printre cei mai călduroși din istorie

Anul 2022 va fi unul dintre cei mai călduroși din istoria Pământului. Estimările meteorologilor arată o creștere a temperaturii globale.

Anul viitor, lumea se va confrunta cu unul dintre cei mai călduroși ani care au fost înregistrați vreodată, în istoria omenirii. Se anticipează că temperatura medie globală va fi cu aproximativ 1,09 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Informația a fost prezentată de Oficiul Meteorologic din Marea Britanie -  MetOffice.

Oficiul Meteo al Marii Britanii a emis un raport în care estimează că 2022 va fi unul dintre cei mai călduroși ani din istorie. Va fi al optulea an consecutiv în care căldura va depăși cu peste un grad Celsius temperaturile înregistrate în perioada preindustrială (1850 - 1900).

Această serie de creșteri ale temperaturii medii, începând din 2015 „maschează variația considerabilă a temperaturilor în întreaga lume. Unele locații, cum ar fi Arctica, s-au încălzit cu câteva grade din perioada preindustrială”, a declarat Doug Smith, expert al Met Office în predicția climatică

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, se observă că această valoare va fi mai mică față de anii precedenți din cauza efectului La Niña. Acesta va scădea ușor temperatura medie globală. La Niña este un fenomen climatic caracterizat prin temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific în zona ecuatorială. Este opus fenomenului El Niño, caracterizat prin temperaturi neobișnuit de ridicate.

Avertismentul experților în climatologie

Experții spun că Pământul se îndreaptă spre temperaturi de peste 2,5 grade față de perioada preindustrială. Or, ar trebui să menținem acest nivel sub 1,5 grade. Specialiștii în climatologie susțin că temperaturile globale vor continua să crească în anii următori.

Acest fenomen va fi încetinit sau oprit doar dacă se vor reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră. În caz contrar, fenomenele meteorologice extreme precum valurile de căldură se vor produce cu o frecvență mai mare. Acestea vor produce numeroase decese și va afecta producția de alimente.

Problemele pe care le creează încălzirea globală

Producția agricolă la nivel global ar putea scădea cu aproximativ 30% din cauza schimbărilor climatice. Pe de altă parte, se așteaptă ca cererea de alimente să crească cu 50% în următoarele decenii, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Recentele discuții ONU privind clima, desfășurate la Glasgow, au încercat să mențină vie perspectiva limitării creșterii temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Discuțiile au reușit să ajungă la unele acorduri privind metanul și comercializarea carbonului. Speranțele pentru o declarație clară privind eliminarea treptată a cărbunelui au fost înlocuite de promisiuni diluate.