Investitii de 13 milioane de euro pentru inimile bolnave ale romanilor.
LaborMed Pharma este singurul jucator din piata farmaceuticelor cu capital 100% romanesc. Asta nu-l impiedica sa se bata de la egal cu companii de cateva ori mai mari si care au in spate branduri puternice.
Este unul dintre cei mai renumiti producatori autohtoni de medicamente pentru afectiuni cardiovasculare. Ultima investitie a companiei este si cea mai mare de pana acum - o fabrica dotata la cele mai noi standarde pentru productia de medicamente care a costat, impreuna cu echipamentele germane si italienesti de ultima moda, aproape 13 milioane euro.
Ideile de afaceri vin din umbra
Anul trecut, LaborMed Pharma a inregistrat vanzari de 26 milioane euro si estimeaza pentru acest an atingerea nivelului de 35 milioane euro. Anul acesta, compania va lansa sapte produse noi, dintre care cinci din segmentul cardiovascular, un antidiabetic oral si un medicament fara prescriptie medicala.
Are poate cei mai discreti actionari - o mana de farmacisti a pus bazele companiei in urma cu mai bine de 15 ani, oameni care au evitat pana acum sa iasa in fata. Desi la inceputul anilor ‘90 orice afacere era castigatoare, actionarii LaborMed Pharma au ales sa lucreze cu cap si au inceput fabricarea de medicamente cardiovasculare.
E trist, dar adevarat: sedentarismul romanilor si faptul ca bolile de inima sunt cea mai frecventa cauza de deces la noi ii imbogatesc pe farmacistii de la LaborMed. Banii par sa fie pentru ei ultima preocupare. Aici se vorbeste cu pasiune despre molecule noi si despre solutii inca nedescoperite si cu bun-simt si masura despre banii necesari noii investitii.
Tinuta obligatorie
Nu poti intra in fabrica fara sa treci de cateva bariere. Te schimbi de hainele pline de praful Bucurestiului, iei costumul special si apoi intri ca intr-o nava spatiala. Masti, aer si apa purificate, nimic nu mai e ca afara. Pana si geamurile diferitelor camere de productie te duc cu gandul la „Star Trek”.
Totul e rotunjit aici, pentru a preveni depunerea particulelor de praf. Geamurile sunt normale pana la colturi. La fel se intampla si la colturile camerelor sau la imbinarile dintre pereti.
Malaxoarele de granule nu lucrau in momentul vizitei noastre in fabrica, dar din descrierile angajatilor am dedus ca sunt adevarate bijuterii.
Cunoscuti si peste granite Medicamentele marcate LaborMed ajung si in farmaciile din strainatate. Usor de decis, greu de facut. Pentru ca spre deosebire de producatorii si exportatorii de orice altceva, la medicamente o echipa intreaga munceste doar pentru a modifica termenul de garantie al unui produs sau pentru a-l adapta altor conditii de mediu decat cele de la noi.
Laboratorul de cercetare e cu siguranta fascinant. Compania mizeaza pe export: daca anul trecut acesta reprezenta 2% din cifra de afaceri, anul acesta tinta este 3%, principalele piete fiind Federatia Rusa, Republica Moldova si Belarus.
Motivatie
Durata de viata: 10 ani Xeni-Camelia Dicu, directorul LaborMed, ne-a explicat de ce a meritat investitia.
EVZ: De ce ati ales sa investiti aproape jumatate din cifra de afaceri?Xeni-Camelia Dicu: Ne-a motivat mentinerea pe termen mediu si lung a standardelor impuse de Uniunea Europeana industriei farmaceutice.
Acest proiect este menit sa reziste tuturor modificarilor legale de standarde cel putin 10 ani. A fost nevoia de a ne proiecta in timp. A fost vorba apoi de cresterea capacitatii de productie, de la 500 de milioane de doze pe an, la 1,5 miliarde de doze.
Ce aduce nou cladirea?Echipamentele sunt automatizate, iar procesul de productie e complet inchis, astfel ca e imposibil tranferul de substanta de la un proces la altul. Asta inseamna ca eroarea umana e redusa la zero.
Ati facut si angajari suplimentare?Da, insa doar in departamentul tehnic. Aici au fost angajate inca 10 persoane, in conditiile in care nivelul de tehnicitate e crescut. In fabrica lucreaza acum 150 de persoane.