NATO: Ucraina are dreptul legal de a ataca teritoriile rusești

NATO: Ucraina are dreptul legal de a ataca teritoriile ruseștiRăzboi. Sursa foto: X

Șeful Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, a declarat sâmbătă că Ucraina are dreptul solid legal și militar de a ataca în profunzime Rusia, pentru a obține un avantaj în luptă.

Ucraina trebuie să decidă singură cum folosește armele

„Fiecare țară care este atacată, are dreptul să se apere. Și acest drept nu se oprește la granița propriei țări”, a spus Bauer, vorbind la sfârșitul reuniunii anuale a Comitetului.

Bauer a mai adăugat că țările au dreptul suveran de a impune limite armelor pe care le trimit în Ucraina. Dar, stând lângă el în timpul unei conferințe de presă, Karel Řehka, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Cehe, a clarificat că țara sa nu impune restricții Kievului asupra armelor.

„Credem că ucrainenii ar trebui să decidă singuri cum să le folosească”, a spus Řehka. Dar a subliniat, totodată, și riscurile politice și potențialul de escaladare. „Este important să luăm în considerare fiecare aspect, inclusiv potențialul de escaladare și alte aspecte”, a adăugat el.

Zelenski: Rusia atacă infrastructura civilă din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra Statelor Unite și altor aliați să permită forțelor sale să folosească arme occidentale pentru a lovi baze aeriene și locuri de lansare îndepărtate, având în vedere că Rusia a intensificat atacurile asupra rețelelor electrice și serviciilor publice din Ucraina înainte de iarnă.

Oferirea de sprijin și instruire suplimentară Ucrainei a fost un subiect cheie al întâlnirii liderilor NATO, dar nu este clar dacă restricțiile americane au fost discutate sâmbătă.

În deschiderea întâlnirii, președintele Cehiei, Petr Pavel, i-a îndemnat pe liderii militari adunați în sală „să fie curajoși și deschiși în articularea aprecierilor și recomandărilor. Cu cât sunt mai blânde, cu atât vor fi mai puțin înțelese la nivel politic”.

Ce recomandă liderii militari

Liderii militari elaborează în mod obișnuit planuri și recomandări, care sunt apoi trimise secretarilor de apărare civili ai NATO pentru discuții și, apoi, liderilor națiunilor Alianței.

„Se vrea slăbirea inamicului, care ne atacă pentru a putea nu numai să lupte cu săgețile care vin, ci și să atace arcașul care, după cum vedem, operează foarte des din Rusia către Ucraina”, a spus Bauer.

„Deci, din punct de vedere militar, există un motiv întemeiat să o faci, să slăbești inamicul, să-i slăbești liniile logistice, combustibilul, munițiile care sosesc pe front. Asta se vrea să se oprească, dacă se poate”.

Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Sursa foto: X

Lloyd Austin se teme de escaladare

Potrivit secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, ar trebui luate în considerare și riscurile de escaladare, deoarece un singur sistem de arme nu va determina succesul războiului. Austin, care a vorbit vineri cu reporterii înaintea întâlnirii de sâmbătă, a adăugat ulterior că Ucraina a reușit deja să lovească în interiorul Rusiei cu sisteme produse pe plan intern, inclusiv drone.

Comentariile lor au venit în timp ce președintele american Joe Biden se gândește dacă să permită Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune, furnizate de americani pentru a ataca în profunzime Rusia.

Din Europa, ministrul italian de externe Antonio Tajani a exclus în repetate rânduri undă verde a Romei pentru utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, pentru a lovi teritoriile Moscovei.

Rusia se teme de atacurile din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut aceeași afirmație, sâmbătă. În cadrul unui eveniment la Prenzlau, în statul Brandenburg, Scholz a spus că trimiterea de rachete de croazieră Taurus, puternic dorite de președintele ucrainean Zelenski, ar presupune "un mare risc de escaladare".

În ciuda solicitărilor constante ale Ucrainei de a i se permite să atace în profunzime Rusia, liderii occidentali par să ezite în continuare. Biden s-a întâlnit vineri cu premierul britanic, Keir Starmer, la Casa Albă. Se crede că s-a discutat posibilitatea efectuării unor lovituri cu rază lungă, dar nu a fost anunțată o decizie imediată.

Între timp, multe declarații publice au venit de la Moscova, pentru a avertiza că atacurile cu rază lungă de acțiune ar provoca o escaladare ulterioară între Rusia și Occident. Viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat sâmbătă agenției de presă de stat TASS că guvernele american și britanic împing conflictul către o „escaladare prost controlată”.

(Articol: Emma De Ruiter, Euronews; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)