NATO: Trupele nord-coreene în războiul din Ucraina, „o escaladare semnificativă a conflictului”

NATO: Trupele nord-coreene în războiul din Ucraina, „o escaladare semnificativă a conflictului”Armata nord-coreeană Sursa foto: X

Mark Rutte, cel care a preluat șefia NATO la începutul lunii octombrie a avut o declarație în legătură cu afirmația recentă a lui Volodimir Zelenski potrivit căreia Coreea de Nord se pregătește să trimită trupe în Ucraina.  Între timp, Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud afirmă că Nordul a desfășurat deja 1.500 de trupe ale forțelor speciale în Rusia. Mark Rutte a apreciat luni că un asemenea gest ar duce la o escaladare semnificativă a conflictului.

Șeful NATO: Conflictul ar escalada semnificativ

Trimiterea de trupe de către Coreea de Nord pentru a ajuta președintele rus Vladimir Putin în războiul împotriva Ucrainei ar reprezenta un risc „uriaș” de escaladare, a declarat zilele trecute ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha, potrivit Politico.

O astfel de evoluție ar „împinge conflictul într-o nouă etapă, o etapă suplimentară de escaladare”, a comnetat și ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot în cadrul unei conferințe de presă comune cu Sybiha la Kiev.

Luni, 21 octombrie, Mark Rutte, noul șef NATO a avut o postare pe platforma socială X în care precizează că un astfel de gest din partea Coreei de Nord, în favoarea Rusiei, ar duce la o escaladare semnificativă a conflictului.

 Avertismentul lui Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat săptămâna trecută Coreea de Nord că se pregătește să trimită soldați pentru a ajuta Moscova în efortul de război împotriva Ucrainei.

Coreea de Sud a avertizat cu privire la implicarea tot mai mare a Phenianului în războiul de la Kremlin, iar Serviciul Național de Informații de la Seul a declarat vineri că Coreea de Nord a desfășurat deja 1.500 de soldați ai forțelor speciale în Rusia, relatează sursa citată.

Pactul semnat de Rusia și Coreea de Nord

Atât Kremlinul, cât și Phenianul neagă că s-au angajat în transferuri militare.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat vineri că nu poate „confirma rapoartele potrivit cărora nord-coreenii sunt acum activi ca soldați angajați în război”.

Kim Jong-un și Vladimir Putin

Kim Jong-un și Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dar Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat vara trecută un tratat de parteneriat strategic cuprinzător care obligă ambele țări să își ofere reciproc asistență militară dacă una dintre ele este atacată.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a avertizat vineri că implicarea Phenianului în conflictul din Ucraina ar reprezenta o „amenințare gravă la adresa securității” lumii.

„Aceasta este o amenințare uriașă de escaladare suplimentară a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a declarat sâmbătă Sybiha din Ucraina, potrivit Reuters.

„Există un risc mare ca aceasta să depășească amploarea și granițele sale actuale”, a spus el.

Coreea dse Nord, câștiguri de sute de milioane de dolari din vânzarea de arme

Coreea de Nord, aflată sub sancţiuni stricte pentru programul său de arme nucleare, pare, de asemenea, să obţină importuri majore de petrol şi alte produse din Rusia, potrivit agenţiilor străine de informaţii şi imaginilor comerciale prin satelit examinate de analişti.

Un raport al unui grup de reflecţie afiliat NIS din Coreea de Sud a estimat că Nordul, care se confruntă cu dificultăţi financiare, a obţinut anul trecut aproximativ 540 de milioane de dolari din vânzarea de arme către Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că informaţiile despre trupele nord-coreene în Ucraina sunt „ştiri false”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei