Evenimentul Zilei > EVZ Special > NATO și SUA vorbesc despre un „moment zero”. Cum se vor schimba relațiile dintre cele două părți
NATO și SUA vorbesc despre un „moment zero”. Cum se vor schimba relațiile dintre cele două părți

NATO și SUA vorbesc despre un „moment zero”. Cum se vor schimba relațiile dintre cele două părți

Oficialii NATO și SUA discută despre noile politici internaționale, odată cu instalarea în funcția de președinte a lui Joe Biden.

NATO va reevalua relațiile pe care le are cu Statele Unite ale Americii (SUA). Lucrurile se schimbă odată cu venirea la Casa Albă a lui Joe Biden. Printre cele mai importante probleme care trebuie să fie rezolvate se numără dezangajarea americană din Afganistan. Discuții legate de finanţare și tensiunile cu aliatul turc.

Lloyd Austin, noul șef de la Pentagon, li se va adresa de la Washington celor 29 de omologi ai săi. În cursul celor două zile ale reuniunii la nivel de miniştri ai apărării ai NATO nu se așteaptă nicio decizie. Și asta deoarece americanii vor mai întâi să se consulte cu aliaţii.

NATO își reconsideră relațiile cu SUA

„Mesajul meu către omologii mei va fi clar: trebuie să ne consultăm, să decidem împreună şi să acţionăm împreună. Sunt convins că SUA sunt mult mai puternice atunci când lucrează în echipă”. A anunțat Lloyd Austin pe contul de Twitter.

Această primă reuniune cu administraţia Biden trebuie să permită să pregătim summitul care va avea loc mai târziu în cursul acestui an. Trebuie să reconstruim încrederea pierdută!” A afirmat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg. „Sunt multe lucruri de reparat”. A declarat reprezentantul unui alt stat membru al NATO, conform Agerpres.

O reuniune a miniştrilor de externe cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, este prevăzută pentru 23-24 martie. Iar un summit ar putea să aibă loc înainte de sfârşitul primului semestru.

„Nu suntem încă în măsură să vorbim despre retragerea forţelor internaţionale din Afganistan”

Acordul încheiat cu talibanii de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump prevede retragerea tuturor trupelor străine.Până la 1 mai şi „niciun aliat nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar”. A spus secretarul general al NATO. „Nu suntem încă în măsură să vorbim despre retragerea forţelor internaţionale din Afganistan prevăzută pentru 30 aprilie”. A declarat ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.