NATO se pregătește pentru al doilea val de infecții. La ce ne putem aştepta din toamnă

NATO se pregătește pentru al doilea val de infecții. La ce ne putem aştepta din toamnă

Secretarul general Jens Stoltenberg se pregăteşte să elaboreze un nou plan operațional, cu scopul de a-l adopta în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării NATO din iunie, scrie Spiegel, care nu specifică sursa informației.

Aşadar, alianța militară NATO se teme de un al doilea val de infecții cu noul coronavirus și a decis că trebuie să elaboreze un plan de operațiune militară care să fie mai bine pregătit pentru un nou focar, informează revista germană Spiegel.

Conform raportului, ambasadorii NATO au decis săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri secrete cu secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, să elaboreze planul operațional, cu scopul de a-l adopta în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării NATO din iunie.

Planul de operațiune urmează să fie elaborat sub egida Generalului NATO, generalul american Todd Wolters. Diplomații NATO spun că alianța trebuie să se înarmeze mai bine. Până în prezent, riscul de pandemii antivirus nu a fost vizat suficient. Prin urmare, pe lângă planul de operare pentru un al doilea val de coronavirus iminent în toamnă, urmează să fie elaborat un „Plan de contingență de răspunsuri pandemice” pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stoltenberg a spus în timpul ședinței secrete că un răspuns mai coordonat la un al doilea val de coronavirus va fi un test decisiv pentru credibilitate și coeziune în cadrul alianței. De asemenea, secretarul general a sugerat achiziționarea comună a echipamentelor de protecție personală și a medicamentelor prin intermediul agenției de suport pentru aprovizionării din cadrul NATO, mai scrie Spiegel.

Inițiativele au apărut după ce tot mai mulți specialiști au afirmat că NATO nu a fost suficient de pregătită pentru pandemie, de exemplu atunci când a fost vorba de zboruri de sprijin militar sau transporturi aeriene ale pacienților. “Abia după o lungă perioadă de confuzie, aeronavele au putut să zboare peste Europa într-o procedură simplificată ca un semn de apel uniform NATO - fără permise individuale”, a concluzionat  Spiegel.

Planul operațional este încă în primele etape. Potrivit diplomaților NATO, logistica, rutele de transport sau înființarea de spitale de teren pentru pacienții cu Covid-19 ar trebui să fie în centrul atenției. Pentru a activa planul în cazul unui al doilea val, tot ce va fi necesar atunci a fost o decizie clară a Consiliului Atlanticului de Nord.