Rusia nu trebuie subestimată, așa cum nici ambițiile lui Vladimir Putin nu trebuie tratate cu superficialitate. Avertismentul vine din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul războiului din Ucraina. Liderul NATO a vorbit despre necesitatea ca statele alianței să sporească producția de muniție și echipament militar pentru a susține Kievul până la finalul războiului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut o serie de declarații cu privire la viitorul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. El a făcut o serie de precizări cu privire la ceea ce este de așteptat să se întâmple în perioada următoare.
Jens Stoltenberg a avertizat că Rusia nu trebuie subestimată, în ciuda eșecurilor înregistrate pe câmpurile de luptă din Ucraina. Mai mult, acesta a precizat că nici ambițiile lui Vladimir Putin nu trebuie tratate cu superficialitate, după cum relatează agenția de presă Reuters.
Ruşii „au dat dovadă de o mare disponibilitate de a tolera pierderile şi suferinţa”, a declarat Jens Stoltenberg.
El a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă în țara natală, Norvegia. Liderul NATO a precizat că nu sunt indicii că Vladimir Putin și-ar fi schimbat planurile și obiectivele cu privire la Ucraina.
„Nu avem indicaţii că preşedintele Putin şi-a schimbat planurile şi obiectivele în Ucraina. Aşa încât este periculos să subestimăm Rusia”, a subliniat secretarul general al NATO.
Liderul NATO îndeamnă la creșterea producției de armament
În aceste condiții, Jens Stoltenberg a mai spus, într-un interviu acordat BBC, că statele NATO trebuie să-şi crească producţia de arme şi muniţii. Oficialul NATO a precizat că este nevoie de mai multe arme și muniții pentru a sprijini în continuare armata ucraineană împotriva Rusiei, în războiul declanșat în februarie 2022.
De menționat că în perioada 18 – 19 ianuarie, Comitetul Militar al NATO are programată o reuniune, la Bruxelles. Evenimentul este dedicate analizei evoluției războiului din Ucraina, dar și pentru a lua în discuție o serie de „chestiuni de importanţă strategică”.
Rusia propune pace, dar cere teritoriile ocupate
Pe de altă parte, Rusia se declară deschisă unui dialog cu Ucraina, cu condiția ca autoritățile de la Kiev să accepte pierderea teritoriilor anexate de Moscova. Vladimir Putin a făcut această afirmație în timpul unei convorbiri telefonice cu Recep Tayyip Erdogan. Șeful statului turc a îndemnat la un armistiţiu în Ucraina, însă Vladimir Putin „a reiterat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cererilor binecunoscute şi exprimate în nenumărate rânduri şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
La rândul său, Recep Tayyip Erdogan a precizat că i-a transmis omologului său rus că eforturile de pace ar trebui susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o „viziune privind o soluţie corectă”. În timpul convorbirii cu Erdogan, Vladimir Putin s-a plâns de statele occidentare care continua să susțină militar Ucraina și nu o lasă la mâna a. El a acuzat Occidentul că „îndoapă regimul de la Kiev cu arme şi echipamente militare şi îi furnizează informaţii operaţionale şi de ţintire”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski refuză să negocieze cu Vladimir Putin și insistă cu privire la eliberarea militară a tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv a peninsulei Crimeea.