Băsescu, replică memorabilă pentru Rusia și Putin. „România nu are experiență în anexarea altor state”

Băsescu, replică memorabilă pentru Rusia și Putin. „România nu are experiență în anexarea altor state” sursa foto: arhiva EvZ

De-a lungul carierei sale în fruntea României și ulterior în cea de europarlamentar, Traian Băsescu a atacat în repetate rânduri poziția și acțiunile Rusiei. El s-a arătat mereu pentru un parteneriat strategic cu SUA și s-a opus încercărilor Rusiei de a-și spori influența în regiune.

În 2005, la scurt timp după ce devenise președinte al României, Băsescu atrăgea atenția cu privire la pericolul venit din partea Rusiei în ceea ce privește Marea Neagră. „Moscova tratează Marea Neagră ca pe „un lac rusesc. E timpul ca Marea Neagră să înceteze să mai fie un lac rusesc”, a spus atunci președintele Băsescu, care a insistat că e nevoie de crearea unui grup operativ militar format din soldați americani și europeni în zonă.

Traian Băsescu s-a opus mereu Rusiei

În anul 2006, cu puțin timp ca România să intre în spațiul UE, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, reprezentantul Rusiei Konstantin Kosacev l-a întrebat pe preşedintele Băsescu cum se împacă instalarea bazelor americane în România, cu prevederile privind tratatul forţelor convenţionale în Europa.

Drept răspuns, Traian Băsescu a spus că „După cum am înţeles, dumneavoastră reprezentaţi Federaţia Rusă. 30 de ani aţi stat în România şi nu v-am întrebat niciodată de ce aţi stat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Câțiva ani mai târziu, în 2011, un nou schimb de replici acide a avut loc între ruși și Traian Băsescu. Disputa a pornit după ce parlamentarul rus Iuri Solonin a vorbit despre o posibilă intenție a României de a ocupa Republica Moldova. „Înțeleg că viața politică românească intenționează anexarea (Moldovei - n.red.) pentru ca România să devină mai mare”, a spus atunci parlamentarul rus. În replică, președintele statului i-a răspuns, râzând: „România nu are niciun fel de experiență în anexarea altor state”.

Băsescu a mai adăugat că obiectivul major al țării noastre este acela ca Moldova să devină, atunci când este gata, un membru al UE, iar un obiectiv tactic constă în a convinge partenerii din UE să privească la procesul de integrare al Moldovei simultan cu integrarea țărilor din Balcanii de vest.

Atunci, Traian Băsescu a participat la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, unde a susținut un discurs axat pe problematica respectării drepturilor minorităților, potrivit HotNews.ro.

Băsescu acuză că anumiți lideri europeni s-au pus în slujba lui Putin

Cea mai recentă ieșire a fostului președinte al României a fost cea din octombrie 2022, când în discursul său din Parlamentul European a acuzat o serie de foști înalți demnitari europeni, spunând că s-au pus în slujba lui Putin.

„Avem o altă mare problemă, problema susținerii lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene, și aici o să enumăr câțiva premieri ai Uniunii Europene care s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor: Schroder e pe buzele tuturor, Matteo Renzi, fost premier italian, angajat la firmă rusească, Christian Kern, fost cancelar austriac, Francois Fillon, fost premier al Franței, Esko Aho, fost premier finlandez, Paavo Lipponen, fost premier finlandez, Karin Kneissl, fost ministru de externe austriac, Hans Schelling, fost ministru de finanțe austriac, și desigur că nu putea să lipsească de aici Dominique Strauss Kahn”, a spus Băsescu înainte de a fi întrerupt.