„Mediul de securitate în Europa s-a schimbat, aşa încât NATO reacţionează”, a subliniat secretarul general Jens Stoltenberg. Înaltul oficial a reamintit că, după sfârşitul Războiului Rece, Alianţa şi-a redus numărul centrelor de comandă de la 33 la 7, iar personalul acestora a fost micșorat, de la 33.000 la 7.000 de membri, potrivit agerpres.ro.

 

 

SUA au propus să găzduiască noul comandament responsabil cu securizarea comunicaţiilor maritime pentru deplasările de trupe şi de material peste Atlantic, iar germanii pe cel pentru sprijin logistic în Europa”, a declarat Stoltenberg, explicând că „decizia privind amplasamentele şi efectivele va fi luată la viitoarea reuniune din luna iunie”.

 

Stoltenberg a subliniat că răspunsul Alianței în fața Rusiei este „proporțional și măsurat”, precizând că „nu vrem un nou Război Rece; nu vrem o nouă cursă a înarmării”

 

O gazdă pentru noul centru de comandă ar putea fi mai ușor de găsit decât se credea. Germania s-a oferit să susțină proiectul comandamentului de logistică şi mobilitate militară. Ministrul Apărării de la Berlin, Ursula von der Leyen, a vorbit despre ideea unui echivalent militar al Spaţiului Schengen european de liberă circulaţie a persoanelor.

 

La discuție s-a atins și problema cheltuielilor și a pieței armamentului.

 

Cooperarea Structurată Europeană (CSP), lansată în decembrie de 25 de state ale Uniunii Europene urmează să le permită acestora să dezvolte în comun capacităţi de apărare şi să investească în proiecte comune: Deși este o iniţiativă ambiţioasă, aceasta provoacă întrebări în cadrul Alianţei.

 

Principala temere a americanilor, cărora, potrivit unei surse diplomatice din cadrul NATO, li s-ar fi adăugat Canada, Norvegia, Islanda şi Albania, o constituie închiderea pieţelor de armamente ale statelor UE în beneficiul companiilor europene.

 

„UE nu trebuie să se substituie NATO” şi nu trebuie să-şi închidă pieţele de apărare pentru americani şi celelalte state care nu fac parte din UE, a avertizat, marţi, Jens Stoltenberg. A doua zi, secretarul general a subliniat că, „bine făcută, iniţiativa de apărare europeană poate contribui la o împărţire echitabilă a poverii cheltuielilor”.