NATO vrea să-și consolideze prezența în Kosovo

NATO vrea să-și consolideze prezența în Kosovo NATO vrea să-și consolideze prezența în Kosovo / Sursa: Dreamstime.com

NATO vrea să-și consolideze prezența în Kosovo. Washingtonul a cerut Serbiei să-și retragă trupele de la graniță.

În urma atacului din nordul Kosovo, NATO a declarat că este pregătită să-și consolideze prezența, în timp ce Washingtonul a cerut Serbiei să-și retragă trupele de la graniță, scrie Le Point.

Tensiuni în Kosovo

Vineri, ca răspuns la atacul comis duminică, 24 septembrie, în nordul Kosovo, NATO și-a anunțat dorința de a consolida forța KFOR, desfășurată în prezent în această fostă provincie din nordul Serbiei.

„Ieri [joi], Consiliul Atlanticului de Nord [organul de decizie politică al NATO] a autorizat forțe suplimentare să facă față situației”, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un comunicat emis vineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Textul nu precizează ce tip de forțe ar putea fi dislocate, dacă va fi necesar, dar Ministerul Apărării britanic a indicat, la rândul său, că un batalion, de aproximativ 500 până la 650 de oameni, a fost pus la dispoziția KFOR, în caz de necesitate în Kosovo.

Marea Britanie trimite cel puțin 500 de oameni

Acest batalion, batalionul I al Regimentului Regal Prințesa de Wales, a sosit recent în regiune pentru exerciții planificate de mult, adaugă ministerul britanic.

„Vom lua întotdeauna toate măsurile necesare pentru a menține un mediu sigur și securizat, precum și libertatea de mișcare pentru toți oamenii care trăiesc în Kosovo”, a reamintit dl Stoltenberg în acest comunicat.

Un polițist albanez kosovar a fost ucis duminică într-o ambuscadă în nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari în mai multe orașe.

Serbia refuză să recunoască Kosovo

A urmat un schimb de focuri între forțele speciale ale poliției kosovare și un comando sârb puternic înarmat. Aceasta este una dintre cele mai grave escaladări care au avut loc în Kosovo în ultimii ani.

La rândul lor, Statele Unite au avertizat, vineri, cu privire la o desfășurare majoră a armatei sârbe la granița cu Kosovo și au cerut Belgradului să-și retragă trupele.

Serbia refuză să recunoască independența pe care fosta sa provincie sudică, cu o majoritate albaneză, a proclamat-o în 2008 la un deceniu după un război mortal între gherilele de independență kosovare și forțele sârbe.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)