NATO se pregătește să respingă un atac al Rusiei

NATO se pregătește să respingă un atac al RusieiNATO se pregătește să respingă un atac al Rusiei / Sursa foto: Dreamstime

NATO se pregătește să respingă un atac al Rusiei. Marinele țărilor din pactul nord-atlantic practică, pentru prima dată, exerciții de respingere a unui atac din partea forțelor lui Putin.

Viitorul membru NATO, Suedia, conduce clasamentul creșterii constante a angajărilor NATO în domeniul apărării, pe fondul exercițiilor navale majore din Marea Baltică

Exerciții NATO în Marea Baltică

Membrii NATO sunt pe cale să lanseze exerciții majore în Marea Baltică pentru a exersa cum să respingă un atac naval rusesc în regiune, scrie NavalTechnology.

Conduse de Germania, exercițiile – care implică 30 de nave și peste 3.000 de membri ai serviciului NATO – vor începe pe 9 septembrie, potrivit viceamiralului șef al marinei germane, Jan Christian Kaack. „Trimitem Rusiei un mesaj clar de vigilență: Nu în timp ce noi suntem de veghe”, a spus Kaack, citat de Reuters, la 1 septembrie.

În prezent, se adună trupe din Germania, Polonia, Lituania și toate celelalte țări NATO de la Marea Baltică, precum și din aliații non-baltici, Franța, Belgia, Țările de Jos, Canada și SUA. Washingtonul intenționează să trimită Mesa Verde, cu lungimea de 200 de metri, la exerciții, o navă concepută pentru a transporta și duce pe uscat în jur de 800 de soldați marini, într-un asalt amfibie.

Suedia participă la exercițiul NATO Aurora 2023

De asemenea, vor fi prezente trupe din viitorul membru, Suedia, care a lucrat deja alături de NATO în capacitățile de apărare aeriană din regiunea Mării Baltice la exercițiul Aurora 2023.

În afară de Germania, Suedia conduce din punctul de vedere al angajărilor în sectorul apărării, între țările NATO de pe litoralul Mării Baltice, de la începutul anului 2023, indică cifrele GlobalData.

Stockholmul a crescut, de asemenea, cheltuielile pentru apărare, în conformitate cu aspirațiile NATO. În 2023, bugetul de apărare al Suediei a depășit 8,7 miliarde de dolari (96,3 miliarde de Skr) și se preconizează că va ajunge la 13,4 miliarde de dolari până în 2028, potrivit raportului GlobalData, Sweden Defense Market 2023-28.

O astfel de investiție ar face ca Suedia să atingă ținta de cheltuială a NATO de 2% din produsul intern brut pentru susținerea capacităților defensive, un răspuns clar în fața agresiunii ruse, de la invadarea Ucrainei.

De la Marea Neagră la Marea Baltică

Pe 4 septembrie, Kievul a susținut că atacurile rusești cu drone asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră au lovit România – evocând ipotetic Articolul 5 al NATO, care consideră un act de violență împotriva unui membru drept un atac împotriva tuturor. Bucureștiul a negat însă că dronele rusești ar fi lovit teritoriul românesc.

Oricum, recentul conflict și blocada navală a Rusiei în Marea Neagră, de la retragerea din acordul cerealier, arată dorința Kremlinului de a sufoca liniile de aprovizionare europene.

Puterile europene recunosc importanța geostrategică a Mării Baltice. „Finlanda și statele baltice depind aproape 100% de rutele maritime de aprovizionare prin Marea Baltică”, a spus Kaack.

O blocadă rusească asupra Defileului Suwalki – un defileu de 100 km lățime, între Lituania și Polonia, care leagă Kaliningradul de vechiul aliat al Rusiei, Belarus – ar lăsa statele baltice în întregime dependente de rutele maritime.

Autor: Alex Blair

 

Ne puteți urmări și pe Google News