NATO denunță un survol „periculos” al unor avioane rusești asupra navelor Alianței din Marea Baltică

NATO denunță un survol „periculos” al unor avioane rusești asupra navelor Alianței din Marea Baltică Sursa foto. EVZ

La doar câteva zile după rachetele care au lovit spațiul unui stat NATO și despre care încă nu se știe cu claritate de cine și de ce au fost lansate, apare o nouă provocare pentru Alianța Nord Atlantică. E de necrezut ce a putut face acum Vladimir Putin.

NATO a denunțat acțiunile Rusiei, după ce două avioane de luptă rusești s-au apropiat de navele Alianței aflate în Marea Baltică și au survolat deasupra lor.

Incidentul a avut loc marți dimineață, atunci când două avioane rusești s-au apropiat periculos și neprofesionist de navele NATO care navigau în Marea Baltică într-o operațiune de rutină. Potrivit NATO, incidentul a crescut riscul unor greşeli de calcul, erori şi accidente.

NATO denunță mișcările Rusiei în apropierea Mării Baltice

NATO a apreciat interacţiunea periculoasă şi neprofesionistă deoarece s-a desfăşurat într-o zonă de pericol cunoscută, care a fost activată pentru antrenamentul de apărare aeriană, şi din cauza altitudinii şi a proximităţii avioanelor”, potrivit unui comunicat emis.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, Alianța Nord-Atlantică a acționat în mod responsabil la amenințări și va răspunde în mod corespunzător oricărei interferențe de acest gen, menite să pună în pericol siguranţa avioanelor, navelor și a echipajelor NATO.

Potrivit comunicatului, NATO nu caută confruntarea și nu reprezintă o amenințare.

Prezența NATO în Marea Baltică a fost sporită

Prezența în Marea Baltică, dar și în Marea Nordului a forțelor Alianței a fost sporită după ce explozii au afectat gazoductele Nord Stream. În urma unei anchete realizate de autoritățile din Suedia, acele explozii sunt văzute ca un act de sabotaj.

Forţa NATO la Marea Baltică, formată din nave olandeze, norvegiene şi daneze, a desfăşurat operaţiuni pentru a creşte cooperarea cu Finlanda şi Suedia, care sunt pe cale să se alăture alianţei. Decizia acestor ţări nordice de a renunţa la politica lor de lungă durată de nealiniere şi de a se alătura NATO a înfuriat Kremlinul, potrivit Agerpres.

Și poliția daneză a venit cu primele concluzii după anchetele ce urmăreau cauzele avariilor la rețeaua Nord Stream 1 și 2, de la finalul lunii septembrie. Potrivit acesteia, scurgerile au fost cauzate de „explozii puternice”. Premierul danez, Mette Frederiksen, a declarat atunci jurnaliștilor că „evaluarea clară” a autorităților a fost că scurgerile „nu au fost un accident”. Ea a adăugat că nu există „nicio informație care să indice încă cine ar putea fi în spatele acestei acțiuni”.

De asemenea, Ursula von der Leyen, președinta Consiliului European, a avertizat că atacurile asupra infrastructurii energetice europene sunt „inacceptabile”.