NATO, ce anume prevăd articolele 4 și 5 din tratat

NATO, ce anume prevăd articolele 4 și 5 din tratat Armata Belgiei va consolida granița terestră, aeriană și maritimă de est a NATO Sursa: arhiva EVZ

Apărarea reciprocă se află în centrul tratatului NATO. Alianța Atlantică a fost înființată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a face față unei posibile noi amenințări, tot cu arme nucleare, venite din Est: atunci Uniunea Sovietică, îm prezent, Rusia.

Acum, în timp ce Europa se confruntă cu cel mai mortal conflict din 1945, liderii NATO se ghidează după articolele cheie despre război și utilizarea forței. Potrivit articolului 4, care este un fel de avertisment, statele membre se pot consulta ori de câte ori integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți ar putea fi amenințate.

Un articol care a fost folosit de mai multe ori înainte, chiar până la invazia rusă a Ucrainei. Este un fel de mesaj de avertizare pentru restul lumii care spune că alianța poate lua în considerare orice acțiune posibilă.

Articolul 5, care consacră principiul apărării reciproce, a fost invocat o singură dată, după atacurile din 11 septembrie asupra Statelor Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, conform articolului 5, națiunile NATO ''sunt de acord că un atac armat împotriva uneia, sau mai multor dintre ele, în Europa sau America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor. În consecință, sunt de acord că în cazul în care se produce un astfel de atac, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la legitimă apărare, individual sau colectiv, recunoscut de art. 51 din Carta Națiunilor Unite, va ajuta partea, sau părțile atacate, luând imediat măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate''.

După atacurile asupra Turnurilor Gemene, în Afganistan a fost desfășurată o operațiune condusă de NATO, susținută de ONU, împotriva talibanilor, care îi protejau pe autorii atacurilor, operaţiune care a reprezentat o demonstrație puternică de apărare a Alianței Atlantice.

Ce prevede art.4

După căderea unei rachete asupra Poloniei (membră NATO din 1999), Varșovia a evaluat dacă să invoce art. 4 din Tratatul NATO care prevede: ''Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia uneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată'', articol care a fost invocat deja de șapte ori în trecut. La 24 februarie 2022, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, îngrijorate de invazia rusă a Ucrainei, au solicitat consultări cu Aliații.

Ce prevede articolul 5

Arta. 5 din Tratat prevede următoarele: ''Părțile convin că un atac armat împotriva uneia, sau mai multora dintre ele va fi considerat un atac direct împotriva tuturor părților și, în cazul în care un astfel de atac are loc, fiecare dintre ele va asista partea, sau părțile atacate, luând măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate'', notează it.euronews.com.

(Traducerea Rador)