NATO pregătește o nouă „arhitectură de securitate”, pe placul lui Trump
- Antonia Hendrik
- 10 iulie 2024, 12:34
NATO ia în calcul revenirea lui Trump la Casa Albă și pregătește o nouă strategie de securitate pentru a fi și pe placul său. Reamintim faptul că fostul președinte a amenințat de mai multe ori cu ieșirea SUA din NATO dacă va câștiga al doilea mandat.
NATO pregătește o nouă „arhitectură de securitate” pe placul lui Trump
Chiar dacă este puțin probabil ca Donald Trump să decidă ieșirea definitivă din NATO, oficialii din domeniul securității pregătesc o strategie în așa fel încât să fie agreată de republican.
Se presupune că Donald Trump ar putea să ceară nu doar ca țările europene să-și mărească considerabil cheltuielile în apărare, ci să treacă și la o „reorientare” a NATO, a declarat Dan Caldwell, expert în apărare familiarizat cu modul de gândire al fostului președinte.
„Nu mai avem de ales”, a mai spus Dan Caldwell, motivând datoria tot mai mare a SUA. Deocamdată fostul președinte Donald Trump nu a format o echipă de securitate națională și nici o nouă agendă de lucru pentru NATO.
Din acest motiv, potrivit jurnaliștilor de la dw.com., experții consultați sunt angajați într-o dezbatere cu privire la „cât de mult să-i împingă pe europeni către o arhitectură de securitate mai pe placul lui Trump”.
NATO pregătește o nouă „arhitectură de securitate” pe placul lui Trump. Sursa foto: Facebook
Neînțelegerile plecă de la sumele cu care contribuie țările din alianță
Cu privire la acest aspect, Majda Rude, membru al Consiliului European pentru Relații Externe, a declarat că mai există țări precum Canada, Italia și Spania, care cheltuiesc mai puțin de două procente din PIB pentru apărare.
„Dacă ești o țară foarte mică și ai un PIB redus, chiar dacă te străduiești și aloci 3,5%, asta nu va face nicio diferență pe câmpul de luptă”, a declarat Rude.
Președintele polonez Andrzej Duda, un fan înfocat al lui Donald Trump, a cerut țărilor NATO să „convină asupra unui nou obiectiv de cheltuieli de 3% din PIB pentru apărare”.
De asemenea, Ian Lesser, expert în politică externă la think tankul German Marshall Fund, a declarat că „nu se așteaptă ca disputele pe tema împărțirii poverii financiare să dispară repede, cu oricare președinte care se va instala la Casa Albă”, relatează dw.com.