Secretarul General al NATO face un apel la liderul rus să oprească agresiunile asupra Ucrainei. Stoltenberg declară că Putin vrea ca NATO și UE să nu mai ofere sprijin statelor care nu sunt membre ale acestor două organizații.
Stoltenberg transmite că Rusia a cerut obligații de securitate pentruu scoaterea NATO din Europa de Est, iar Belarus este complice. Agresiunea Rusiei reprezintă o greșeală strategică majoră, iar poporul rus trebuie să afle că războiul din Ucraina nu va face Rusia mai sigură.
„Așadar, aliații NATO au furnizat și continuă, și vor furniza în continuare ajutor militar, dar diferit de alte tipuri de echipamente necesar Ucrainei. Desigur, aceasta este o situație, cum am spus fluidă, extrem de dificilă. Este greu de prezis care sunt posibilitățile pentru viitor, dar aliații furnizează acum sprijin și vor continua să facă asta”.
Aliații NATO au activat Planurile de Apărare, astfel că vor trimite trupe terestre, navale și aeriene, pentru a răspunde rapid, în caz de nevoie
„Am trimis și trimitem un mesaj foarte clar Rusiei, noi furnizăm sprijin partenerilor noștri, cum este Ucraina, și multiple forme de sprijin. NATO ajută Ucraina incluși cu ajutorul în a se apăra ciberneti, dar când discutăm de aliații în NATO noi furnizăm garanții de securitate absolută și Articolul 5 este definitoriu: un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Şi cred că este important să facem această distincție. Nu avem în momentul de față o criză în Europa, în care Rusia să atace sau să amenințe cu atac o ţară NATO. De aceea trimit un mesaj cât se poate de clar: suntem aici să apărăm fiecare aliat NATO și fiecare centimetru pătrat al NATO. În ceea ce privește atacuri cibernetice, de exemplu, să spunem accidente, cum se poate întâmpla și cum s-a întâmplat în Marea Neagră, ne uităm la mecanisme prin care să scădem posibilitatea de conflict”, a transmis Jens Stoltenberg.
NATO operează în peste 30 de locații din est, cu 100 de avioane și depune eforturi pentru apărarea aliaților săi, conform secretarului general. Mai mult, Rusia vrea ca NATO și UE să nu mai ofere sprijin unor state precum Georgia sau Republica Moldova, transmite Stoltenberg.
„Aliații NATO, în special SUA, au făcut asta, de exemplu, de foarte mult timp în Siria și suntem foarte atenți în a discuta și a asigura Comandamentul suprem al NATO asupra acestei chestiuni. Chiar recent am discutat și se concentrează foarte mult, că nu există incidente care pot ieși din control și să creeze situații prea periculoase. Pe zona cibernetică am afirmat că atacurile cibernetice pot declanșa Articolul 5, însă nu am fost niciodată într-o propoziție, în care să-i oferim unui potențial adversar privilegiul vizavi de a ști ei când declanșăm Articolul 5”, mai transmite oficialul NATO.
Va cădea Kievul?
Stoltenberg afirmă că există o adevărată invazie pe tot teritoriul Ucrainei, cu ținte în zona capitalei. Rușii vor să înlăture guvernul democratic kievean. Secretarul General al NATO salută curajul și rezistența ucrainenilor, și îi asigură că le va oferi ajutor.
Stoltenberg crede că intențiile Moscovei sunt nefondate și remarcă, după evenimentele petrecute ieri, faptul că tensiunile continuă să escaladeze.
„Condamnăm decizia Rusiei de a recunoaște independența regiunilor Donetk și Lugansk și condamnăm orice invazie suplimentară a Rusiei în Ucraina”, declară Stoltenberg.
Secretarul general al NATO declară că acțiunile voalate din trecut ale Rusiei, sunt acum mișcări de amploare, vizibile.
„Moscova a trecut acum de la acțiuni mascate care să destabilizeze Ucraina la acțiuni millitare directe. Aceasta este o escaladare serioasă a tensiunilor, și o încălcare flagrantă a dreptului internațional care subminează integritatea teritorială și suveranitatea Ucraine și dăunează eforturilor de pace, și are consecințe grave pentru securitatea europeană”, atrage atenția șeful NATO.
Stoltenberg apără Ucraina și interesele acesteia
Mesajul lui Jens Stoltenberg este unul de sprijin și cooperare cu Ucraina, țară aflată într-o situație de securitate belicoasă.
„Vom continua să oferim Ucrainei o susținere politică puternică, iar aliații vor oferi echipamente care să îi permită Ucrainei să se apere. De asemenea oferim suport financiar substanțial”, a transmis oficialul.
O desfășurare militară de forțe cum nu s-a mai pomenit în Europa de multe decenii. Constatarea a fost făcută, astăzi, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Oficialul i-a trimis o scrisoare, joi, lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, căruia i-a cerut să participe la o serie de discuții ce ar avea rolul de-a dezamorsa situația din Ucraina, care dă în clocot.
Secretarul general al NATO este foarte îngrijorat de atitudinea Rusiei
Liderul NATO a declarat că i-a transmis lui Lavrov să accepte mai multe discuţii în formatul Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit în luna ianuarie pentru a discuta în mod oficial cererile Moscovei pentru ca aliaţii să-şi retragă trupele din Europa de Est.
Totodată, Stoltenberg a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că nu există semne de retragere a Rusiei de la graniţele Ucrainei, în ciuda afirmaţiilor Rusiei din această săptămână, şi că riscul unui conflict este real, deoarece continuă mobilizarea militară a Moscovei, notează Reuters.