Jens Stoltenberg, anunț din Parlamentul României: Acesta este un răspuns DIRECT la amenințările Rusiei
- Adrian Dumitru
- 9 octombrie 2017, 12:23
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit, în sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a NATO, despre problemele arzătoare cu care se confruntă alianța.
''NATO este o alianţă care îşi ţine promisiunile. Spunem ceea ce facem şi facem ceea ce spunem (...) Ne adaptăm la noile provocări de securitate cu care ne confruntăm, ne extindem prezenţa în estul Alianţei, sporind răspunsul nostru în faţa provocărilor, crescându-ne rezistenţa în faţa ameninţărilor, sprijinindu-ne partenerii şi aducând cooperarea cu Uniunea Europeană la un nou nivel. Am participat la toate discuţiile grupurilor multinaţionale şi m-am întâlnit cu membri ai trupelor aliate, în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Trupele operaţionale se află la faţa locului, sunt pe deplin operaţionale. Şi ştiu că un atac împotriva unuia dintre aliaţi va fi un atac împotriva tuturor'', a spus Stoltenberg în discursul său susținut la Palatul Parlamentului.
Secretarul general al NATO a punctat importanța pe care alianța o acordă protejării granițelor UE cu Rusia. ''Piloţii canadieni zboară alături de piloţii români şi cei italieni lucrează împreună cu colegii lor bulgari. Desfăşurările noastre de trupe sunt un răspuns direct la acţiunile şi ameninţările Rusiei faţă de Ucraina. Această reacţie a NATO este proporţională cu angajamentele noastre naţionale şi internaţionale'', a explicat Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg a lansat un apel către Moscova de a se implica în angajamentele internaţionale, întrucât NATO nu vrea să izoleze Rusia şi nu doreşte un nou “război rece”, anunțul survenind declarațiilor făcute de președintele României, Klaus Iohannis.
Jens Stoltenberg s-a referit la situaţia din Afganistan, accentuând că instabilitatea din această ţară, din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii a inspirat atacurile teroriste din ţări membre ale NATO.
''NATO a jucat un rol în lupta împotriva terorismului pentru mulţi ani şi operaţiunea noastră militară cea mai mare de până acum a fost în Afganistan, unde, astăzi, avem 13 mii de militari din 39 de ţări membre şi partenere ale NATO, care formează forţele din Afganistan pentru a stabiliza această ţară'', a menţionat secretarul general al NATO.
Potrivit acestuia, situaţia din Afganistan este plină de provocări, mai ales în contextul în care, deşi prezenţa NATO presupune costuri umane şi financiare semnificative, costul plecării din această ţară ar fi mult mai ridicat. ''Dacă NATO pleacă prea devreme din zonă, atunci riscăm ca Afganistanul să se întoarcă la statutul său de stat marcat de haos şi acesta ar fi un paradis pentru terorismul internaţional'', a afirmat Stoltenberg.