NATO intensifică monitorizarea. Graficul zborurilor AWACS din Ucraina
- Ionel Sclavone
- 15 august 2023, 14:05
NATO monitorizează permanent conflictul din Ucraina, de la începutul războiului, pe 24 februarie 2022. Avioanele de recunoaștere și supraveghere patrulează deasupra României, a Mării Negre, dar și a Poloniei și țărilor baltice, culegând informații despre mișcările și concentrările de trupe.
O grafică, realizată pe baza informațiilor din surse publice, indică o intensificare a zborurilor de recunoaștere executate de avioaneleNATO în contextul războiului din Ucraina. Rolul este de a strânge informații cu privire la situația de pe fronturile din Ucraina
Ce informații are NATO din Ucraina
Informațiile despre concentrările de trupe, mișcările acestora, dar și despre operațiunile militare din teren sunt culese și analizate de avioanele spion ale NATO. de la începutul războiului, acestea au efectuat, în permanență, zboruri de tip ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - Informații Supraveghere și Recunoaștere) deasupra României, Mării Negre, Poloniei și țărilor baltice.
NATO are la dispoziție avioane de comandă și control E-8C, cu sisteme proprii de detecție și radiolocație, avioane Boeing RC-135 Rivet Joint care monitorizează și colectează informațiile din surse radio și radar, drone RQ-4 Global HAwk, avioane Bombardier Challenger 650 de război electronic, informează Janes Defence.
Măsura este necesată, susțin oficialii militari de la Bruxelles deoarece „invazia Rusiei în Ucraina a subliniat nevoia Alianței de a avea o imagine clară a acțiunilor care se desfășoară la sol, în aer și pe mare. Acest domeniu oferă NATO un avantaj în privința informațiilor militare și permite statelor Aliate să obțină detalii importante care să le permită să-și reducă vulnerabilitățile”.
Here's a video that shows ISR flights in Europe over the last two months. pic.twitter.com/lIAKByJPB6
— Orion Intel (@Orion__int) August 14, 2023
NATO monitorizează zona de război
O parte din zborurile de monitorizare sunt vizibile pe aplicațiile informatice precum Flight Radar 24. Această aplicație poate urmări parcursul unor zboruriîn baza semnalelor furnizate de transponderele de la bord.
Din februarie anul trecut, aeronavele AWACS ale NATO au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice. Aeronavele Alianței monitorizează mișcările aviației ruse în apropierea graniţelor NATO. Prin sistemul radar cu care sunt dotate, avioanele AWACS pot localiza şi identifica alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri.
Throughout an eventful summer, NATO has provided critical support to Ukraine through constant ISR flights over the Black Sea and Europe.
This map shows flights from May 20 to August 5 2023. pic.twitter.com/vAOjapr0Zc
— Orion Intel (@Orion__int) August 14, 2023
De asemenea, operatorii lor pot transmite informaţiile către toate celelalte avioane aflate în spaţiul aerian şi care sunt echipate corespunzător. Practic, aceste aeronave, AWACS au rolul unor centre de comandă care culeg informații și stabilesc detaliile unor eventuale operațiuni militare.
„În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să există niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat. (…) Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.