Țările NATO nu doresc să furnzizeze Ucrainei tancuri modern de fabricație occidentală pentru a le folosi în războiul cu Rusia. O astfel de decizie ar putea fi interpretată de Moscova drept „o provocare” sau o intervenție activă în război. Informația a fost prezentată de presa din Germania care justifică, astfel, ezitările oficialilor de la Berlin de a trimite echipament militar modern în Ucraina, în ciuda unor angajamente asumate.
Membrii NATO ar fi ajuns la o „înțelegere tacită” să nu livreze Ucrainei tancuri moderne de fabricaţie occidentală. Măsura ar urmări să nu deranjeze Rusia, care să considere livrările unor asemenea echipamente drept o „provocare” sau o intervenţie direct în războiul pe care îl duce. Informația a fost transmisă de postul de televiziune german ARD.
Conform sursei citate, țările NATO ar fi convenit, la nivel informal să nu furnizeze anumite tipuri de armament Ucrainei pentru a reduce riscul unei confruntări între blocul nord-atlantic şi Moscova. Știrea ar fi fost confirmată chiar de surse din cadrul Alianței pentru DPA.
Televiziunea ARD, care citează surse din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, susține că acest acord nu a fost transpus în nici un document.
Germania evită să trimită armament greu în Ucraina
Așa s-ar justifica ezitările guvernului condus de Olaf Scholz de a-și onora angajamentele față de Ucraina cu privirel la livrările de armament. Germania a aprobat cu câteva săptămâni în urmă trimiterea de sisteme antiaeriene mobile Gepard în Ucraina. S-a întâmplat după tensiuni puternice cu Kievul, care a solicitat Berlinului un angajament mai mare în domeniul apărării sale.
În paralel cu autorizarea acestor livrări, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunţat că vor fi furnizate și tancuri, în cadrul unor proceduri de schimb cu alte ţări NATO. Astfel, aceste state vor livra Ucrainei echipamente de producţie sovietică, iar Germania le va umple golurile din stocurile sale de armament. În ciuda angajamentelor, livrările nu s-au materializat, ceea ce a suscitat noi critici la adresa guvernului condus de Olaf Scholz.
Ucraina nu a primit tancuri moderne de la NATO
Până în prezent, Ucraina nu a primit tancuri de la NATO, a constatat televiziunea germană, ceea ce ar confirma informația privind înțelegerea tacită dintre membrii săi. Conform unor surse diplomatice, citate de DPA, NATO nu a provocat Rusia de teamă că, în cazul unor represalii rusești, membrii alianţei nu ar oferi un sprijin total.
Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să comenteze aceste informații pentru DPA, afirmând că orice decizie de a furniza arme trebuie luată de fiecare membru în parte. Multe ţări est-europene au furnizat Ucrainei echipamente şi arme din epoca sovietică pentru apărare.